Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Određen pritvor za ubicu i pomagača: Fuadu Mahmić ubio bratić

muhamed mehmic

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici Asim Pezer odredio je jučer jednomjesečni pritvor Muhamedu Mahmiću i Rasimu Aliću, osumnjičenima za ubistvo i saučesništvo u ubistvu 46-godišnje Fuade Mahmić.

Devetnaestodišnji bratić ubijene Fuade osumnjičen je da je tetku ubio na naročito okrutan način za što je zapriječena kazna zatvora od minimalno deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora koja može iznositi od 20 do 45 godina. Drugoosumnjičeni Alić, inače Muhamedov prijatelj, osumnjičen je za pomoć učinitelju nakon učinjenog krivičnog djela za što je zapriječena kazna zatvora od jedne do deset godina. Motiv ubistva najvjerovatnije je koristoljublje, prenosi Oslobođenje.

Treća uhapšena osoba za koju su istražitelji prvobitno sumnjali da je ubica, Tufik Osmanović iz Kaknja, koji je ranije bio u vezi sa Fuadom, pušten je nakon saslušanja na slobodu jer je utvrđeno da nije bio u vrijeme ubistva u Zenici.

Podsjetimo, beživotno tijelo Fuade Mahmić pronađeno je u nedjelju u poslijepodnevnim satima. Tijelo je pronašao ribar ispod Željezničkog mosta blizu obale rijeke Bosne u naselju Blatuša u Zenici. Obdukcija koju je uradio vještak Zdenko Cihlar pokazala je da je 46-godišnjakinja umrla usljed gušenja. Ona je u momentu pronalaska bila umotana u bijeli čaršaf, a noge i ruke su joj bile vezane.

Ubistvo se desilo u sobi na spratu porodične kuće u kojoj je Fuada živjela zajedno sa roditeljima i bratićem.

Navodno su njih dvoje dva dana prije ubistva išli do pošte kako bi ona podigla penziju.
Prema riječima Mahmićevih komšija, Fuada je odgojila Muhameda i pazila ga kao svoje dijete.