suđenje

Pročitane SMS poruke Amela Sejfovića: Dvojicu čuvara ću morati vezati

amel-sejfović

Nikšić je prezentirao na desetine razmijenjenih poruka tokom planiranja Sejfovićevog bijega iz KPZ-a „Miljacka“

Mirza Nikšić, pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo iz Sektora informatike i sudski vještak, danas je dao iskaz na suđenju Amelu Sejfoviću za bijeg iz Kaznenopopravnog zavoda „Miljacka“ u Sarajevu.

Kako je Nikšić pojasnio, prema naredbi Tužilaštva KS, njegov zadatak je bio dešifriranje SMS poruka koje je razmjenjivao Amel Sejfović sa svojim pomagačima.

– U toku istrage dobio sam listing SMS poruka koje su slali optuženi između sebe. Postojao je šifrarnik na osnovu kojeg su ove SMS poruke pisane. Umjesto slova, Amel Sejfović i ostali koristili su simbole – rekao je Nikšić, prenosi Dnevni avaz.

Ovaj način šifriranja podrazumijevao je da se slova zamijene interpunkcijskim znacima (tačka, zarez i dr.). Vještak Nikšić je kazao da je njegova procjena kako je od sedam do deset osoba poznavalo način i pravilnik kako se slova mijenjaju simbolima.

– Šifrarnik nije nastao spontano, nego ga je neko ciljano napravio kako bi se vršila komunikacija, a kako se da zaključiti iz prepiski, sve osobe su ga morale znati – rekao je Nikšić.

Nikšić je prezentirao na desetine razmijenjenih poruka tokom planiranja Sejfovićevog bijega iz KPZ-a „Miljacka“.

Ispočetka su se dogovori odnosili na unajmljivanje stana u kojem bi se Sejfović sakrio nakon bijega.

Planirano je da se stan unajmi na Grbavici ili u samom centru Sarajeva, ali s obzirom na to da niko nije htio iznajmiti stan na kraći period – ovaj dio dogovora sa svojim pomagačima Sejfović nije uspio realizirati.

– “Dvojicu čuvara ću morati vezati, a od trećeg ću uzeti pištolj kako bi mi otvorio vrata.” “Sve će to trajati pet minuta i neće me niko čuti” – bile su samo neke od poruka koje je Sejfović poslao.