Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sejfović “investirao” 20.000 KM u bijeg iz sarajevskog zatvora (VIDEO)

sejfovic

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, danas je Kantonalnom sudu Sarajevo počelo suđenje Amelu Sejfoviću za bijeg iz KPZ Miljacka u Sarajevu, u septembru prošle godine, te drugima koji su mu u tome pomogli.

U uvodnim riječima tužioci Igor Dubak i Maja Pašić najavili su da će dokazati navode optužnice saslušanjem 36 svjedoka, devet vještaka, te ulaganjem više od 200 materijalnih dokaza. Branioci optuženih danas nisu iznosili uvodne riječi.

Pored Amela Sejfovića, optužnicom je obuhvaćeno još sedam osoba: Dževad Hazić, Igor Buzov, Amir Ibrahimi, Igor Miloš, Nikola Simić, Mirza Fazlić i Sanjin Borčak. Oni se terete da su, kao članovi organizovane kriminalne grupe, kojom je rukovodio Sejfović, organizovali njegovo bjekstvo, piše Oslobođenje.

Prema optužnici, Sejfović je, za svoje neuspjelo bjekstvo potrošio 20.000 KM.

Igor Miloš, medicinski tehničar u KPZ-u se tereti da je pištolj čuvao u ambulanti i predao ga Sejfoviću, a zatvorski stražar Nikola Simić se tereti da je omogućio Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije, te mu je omogućio bijeg prilikom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a bez adekvatne kontrole.

Mirza Fazlić, je po izlasku iz zatvora, Sejfovića motorom odvezao do garaža u tunelu u Ulici Hakije Kulenovića, odakle su se automobilom uputili prema Visokom. Dok se kao hajduk krio po šumi, njegov jatak je bio Sanjin Borčak koji mu je doturao hranu, odjeću i sim kartice.