Crna hronika

Potvrđena optužnica

“Žužu” iz Francuske upravljao akcijom Sejfovićevog bijega iz zatvora

23/01/2020

Optuženi se tereti da je od početka juna do septembra 2017. godine postao član grupe koju je organizirao Amel Sejfović zbog svog bijega iz pritvora

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Elvira Bašalića zvani „Žuti“ i „Žužu“ zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom omogučavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, tačnije, optuženom Amelu Sejfoviću.

Optuženi se tereti da je od početka juna do septembra 2017. godine postao član grupe koju je organizirao Amel Sejfović zbog svog bijega iz pritvora. Optuženi Bašalić koji se u to vrijeme nalazio u Francuskoj postupao je po uputama Sejfovića, koji je osmislio plan bjekstva iz KPZ-a Sarajevo.

Tako je Bašalić nabavio prijevozno sredstvo za bijeg, angažirao već optužene u tom predmetu koje će ga nakon bijega odvesti na sigurnu lokaciju, potom, utvrđivao rutu bijega, tražio smještaj gdje se trebao sakriti te osigurao pomoć u hrani i odjeći koja mu je bila potrebna za realizaciju bijega i njegov ostanak na slobodi.

Optuženi je tako ostvarivao i intenzivnu komunikaciju sa Sejfovićem putem mobilnih telefona koristeći i šifrovane poruke. Svako slovo bilo je zamijenjeno određenim znakom te je šifrarnik bio podijeljen međusobno između članova te grupe za organizirani kriminal.

Podsjećamo, nakon osam dana bijega iz KPZ-a, Amel Sejfović pronaden je u mjestu Buci u Visokom i uhapšen od pripadnika MUP-a KS.

Inače, postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS uz optužnicu je predložila sudu produženje pritvora optuženom Elviru Bašaliću, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.