Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukop 50 žrtava genocida

“Donekle mi je drago što će naći svoj smiraj, teško mi je što sam ostala bez ikoga svog”

potocari genocid birn

“Donekle mi je drago što će pronaći svoj smiraj, a istovremeno mi je i teško zbog toga što sam ostala bez ikoga svog”, kazala je Bumbulović, objasnivši da je tokom rata u Srebrenici izgubila 21 člana bliže i dalje porodice

Šaha Bumbulović će u ponedjeljak u mezar spustiti posmrtne ostatke oca Adila Selimovića. On je imao 59 godina 13. jula 1995. godine kada je stradao. Pronađen je 2007., ali porodica je tek ove godina smogla snage za ukop. On i Husejin Krdžić su najstarije žrtve koje će biti ukopane ove godine.

Ona kaže da je pronađeno oko 80 posto kostiju njenog oca, te da je u grobnici zajedno sa njim pronađeno i njegovo radno odijelo, čarape, noktarica i jakna – za koju se ne sjeća da li je od njenog oca.

“Donekle mi je drago što će pronaći svoj smiraj, a istovremeno mi je i teško zbog toga što sam ostala bez ikoga svog”, kazala je Bumbulović, objasnivši da je tokom rata u Srebrenici izgubila 21 člana bliže i dalje porodice.

“Neki su ukopani, jedino moja sestra i zaova sa djecom su odvedene i nikad nisu pronađene. Od tada im se gubi svaki trag, niko ih nikad nije pronašao”, ispričala je Bumbulović, koja je kao 25-godišnjakinja u aprilu 1993. sa svojom djecom otišla za Tuzlu.

Kako je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdila Emza Fazlić, glasnogovornica INO-a BiH, ove godine će biti ukopane i tri maloljetne žrtve. Najmlađa žrtva je Salim Mustafić koji je u momentu stradanja imao 16 godina, dok su Vahid Smajlović i Elvir Muminović imali 17 godina.

“Porodice su pristupile zvaničnoj identifikaciji nakon što su oni identifikovani putem DNK metode. Članovi porodica su uglavnom sestre, braća, sinovi, očevi, koji su pristupili zvaničnim identifikacijama i oni su prihvatili dženazu ove godine jer će biti tu i moći će prisustvovati”, kazala je Fazlić, objašnjavajući da neki članovi porodica žrtava žive u inostranstvu.

Fazlić je navela da su do sada u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopani posmrtni ostaci 6.671 osobe, a da će ukupno sa ukopom žrtava ove godine taj broj iznositi 6.721 žrtava.

U grobnici “Blječeva” pronađeni su posmrtni ostaci 30-ogodišnjeg Seada Gojčinovića, koji će biti ukopani na ovogodišnjoj dženazi. Njegov amidžić Mujo kaže da je Sead nastradao 12. ili 13. jula, “kada je razbijeno Kameničko brdo”.

“Sa Šušnjara kad se krenulo, drugi dan iza podne, kad je razbijeno, nestao je tu, vjerovatno je poginuo i onda je pronađen, oni su masovne grobnice premještali, a pronađen je u grobnici ‘Blječeva’”, objašnjava Gojčinović za BIRN BiH, dodajući da porodica ne zna kako je tačno stradao.

Presudama je utvrđeno da je u Srebrenici u julu 1995. godine tokom počinjenja genocida ubijeno više od 7.000 pretežno muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 žena, djece i staraca. Prema podacima INO-a BiH još uvijek se traga za oko 1.200 Srebreničana.