Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"fabrikovani masakr"

Advokat Gashi podnio krivičnu prijavu protiv Vučića zbog izjava o Račku

vucic

Gashi je naveo da je Specijalnom tužilaštvu Kosova podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića zbog “podsticanja na mržnju, razdor ili nacionalnu, rasnu, vjersku ili etničku netrepeljivost iz člana 147 Krivičnog zakona Kosova”

Poznati kosovski advokat Tom Gashi saopštio je da je danas podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića zbog izjave da je masakar nad albanskim civilima u Račku fabrikovan, prenosi Anadolu Agency (AA).

Gashi je naveo da je Specijalnom tužilaštvu Kosova podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića zbog “podsticanja na mržnju, razdor ili nacionalnu, rasnu, vjersku ili etničku netrepeljivost iz člana 147 Krivičnog zakona Kosova”.

Advokat Gashi je objavio i kopiju krivične prijave u kojoj je obrazložena ta prijava.

Predhodno je reagovalo saopštenjem i Ministarstvo spoljnih poslova Kosova koje osudilo “nehumano i nečovječno postupanje srpskih državnih lidera u vezi sa zločinima i genocidom koje je njihova država s jedinicma bivše Jugoslavije, počinila tokom ratova prošlog vijeka, uključujući Kosovo”.

Račak je mjesto na Kosovu u kojem je vojska SR Jugoslavije 15. januara 1999. ubila 45 albanskih civila, što je bio povod za NATO-ovo bombardiranje, koje je počelo dva i po mjeseca kasnije.

A srbijanski predsjednik Vučić je u četvrtak izjavio da je zločin u Račku fabrikovan od strane Williama Walkera, koji je u to vrijeme bio šef posmatračke misije OEBS-a. Nazvao ga je belosvjetskim prevarantom, lopužom i hohštaplerom. Takva izjava Vučića je došla kao reakcija na presudu bivšem ministru u Vladi Kosova Ivanu Todosijeviću od dvije godine zatvora za širenje mrženje.

Todosijević je osuđen zbog izjave, koju je dao dok je bio ministar kosovske Vlade povodom 20. godišnjice od NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu. On je tada u svom govoru rekao da je povod za agresiju na Srbiju bila tzv. humanitarna katastrofa na Kosovu i izmišljeni Račak.