Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Američka vojska: Kasetna municija bila bi korisna za Ukrajinu

ukrajina rat
Foto: Facebook

Od početka sukoba Ukrajina je tražila – i uglavnom je dobila – oružje koje su SAD prvobitno odbijale, uključujući bacače raketa HIMARS, baterije protuzračne odbrane Patriot i tenkove Abrams

Američka vojska vjeruje da bi kasetna municija bila korisna za Ukrajinu protiv ruskih snaga, izjavila je visoka zvaničnica Pentagona, ali još nije odobrena za Kijev zbog ograničenja Kongresa i zabrinutosti saveznika.

Kijev je pozvao članove Kongresa da izvrše pritisak na administraciju predsjednika Joea Bidena da odobri slanje konvencionalne poboljšane municije dvostruke namjene (DPICM).

Zabranjena u više od 120 zemalja

Kasetna municija, koju je zabranilo više od 120 zemalja, obično ispušta veliki broj manjih bombi koje mogu neselektivno ubijati na širokom području, prijeteći civilima.

– Naši vojni analitičari potvrdili su da bi DPICM bila korisna posebno protiv ukopanih ruskih pozicija na bojnom polju – kazala je Laura Cooper, zamjenica pomoćnika ministra odbrane, koja se fokusirala na Rusiju i Ukrajinu, zastupnicima tokom saslušanja u Kongresu.

– Razlog zašto niste vidjeli napredak u pružanju ove sposobnosti odnosi se i na postojeća kongresna ograničenja u vezi s omogućavanjem DPICM i zabrinutosti oko jedinstva saveznika – dodala je Cooper.

Pažnja je usmjerena na ukrajinske akcije protiv ruskih odbrambenih pozicija na jugu i istoku – početne faze kontraofanzive kojom se pokušavaju potisnuti trupe predsjednika Vladimira Putina s teritorije osvojene od invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Od početka sukoba Ukrajina je tražila – i uglavnom je dobila – oružje koje su SAD prvobitno odbijale, uključujući bacače raketa HIMARS, baterije protuzračne odbrane Patriot i tenkove Abrams.

Oružje za Ukrajinu

Protivnici su upozorili da kada se bombe rasprše, one mogu sakatiti i ubijati civile, i da imaju visoku stopu greške, s tim da njihovi ostaci predstavljaju opasnost godinama nakon okončanja sukoba.

Pakt iz 2008. o zabrani proizvodnje, upotrebe i skladištenja kasetne municije usvojile su 123 zemlje, uključujući većinu od 28 članica NATO-a. Sjedinjene Države, Rusija i Ukrajina su odbile da se pridruže.

Iz perspektive efikasnosti na bojnom polju, vjerujemo da bi to bilo korisno – kazala je Cooper, prenosi Reuters.