Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden: Hamas se ne zalaže za palestinski narod. Koristili su Palestince kao živi štit

biden blinken harris
Foto: Screenshot/X

“Jevrejskom narodu, nažalost, ovo nije novo”, nastavlja on. “Ovi događaji izbacuju na površinu bolna sjećanja na antisemitizam iz prošlog stoljeća”, dodao je

U burnom večerašnjem obraćanju naciji američki predsjednik Joe Biden rekao je da Izrael ima nedvojbenu, kristalno jasnu podršku Sjedinjenih Američkih Država. Dodao je i da će se SAD pobrinuti da Izrael ima ono što mu je potrebno da “zbrine svoje građane, da se brani ili odgovori na Hamasov napad”.

“Hamas se ne zalaže za pravo palestinskog naroda na dostojanstvo i samoodređenje”, rekao je Biden, rekavši da ta skupina ne nudi ništa osim “terora i krvoprolića bez obzira na to ko plaća cijenu”.

Jačanje snaga SAD regiji

Biden kaže da je SAD ojačao svoju vojnu snagu u regiji.

“Naložio sam svom timu da razmijeni obavještajne podatke i rasporedi dodatne stručnjake iz cijele američke vlade da se konzultiraju i daju savjete” o naporima Izraela za vraćanje talaca.

Dodao je da je među ubijenima u Izraelu 14 američkih državljana.

“Neka ne bude sumnje, SAD Izraelu čuva leđa. Pobrinut ćemo se da se jevrejska i demokratska država Izrael može braniti danas, sutra, kao što smo uvijek činili”, rekao je.

“Ovo je čin čistog zla”

Američki predsjednik je Hamasov napad na Izrael nazvao činom čistog zla. Nazvao je radikalnu islamističku skupinu “krvožednom, rekavši da ovi događaji podsjećaju na najgore zločine koje je počinio ISIL (Islamska država) te osudio Hamas za ubijanje više od 1000 civila”.

“Hamas se ne zalaže za palestinski narod”, kaže Biden. “Koristili su Palestince kao živi štit.”

“Jevrejskom narodu, nažalost, ovo nije novo”, nastavlja on. “Ovi događaji izbacuju na površinu bolna sjećanja na antisemitizam iz prošlog stoljeća”, dodao je.

Biden je potom spomenuo neke od užasnih priča koje dolaze iz Pojasa Gaze ovih dana. “Roditelji zaklani koristeći svoja tijela kako bi zaštitili svoju djecu, izvještaji o ubijenim bebama, silovanim ženama prikazanima kao trofeji…”

“Stojimo uz Izrael, Amerika stoji uz Izrael”, rekao je Biden u burnom obraćanju. “Izrael će imati sve što je potrebno za odgovor na Hamasov napad”, dodaje.