Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

demolirali ured premijera

Bijesni Armenci nakon potpisanog primirja pretukli šefa parlamenta

protest-armenija

Armenski premijer Nikol Pašinjan objavio je vijest o potpisivanju sporazuma s Azerbajdžanom što je izazvalo val protesta

Armenija, Azerbajdžan i Rusija potvrdili su da su potpisali sporazum kojim se prekida vojni sukob na području regije Nagorno Karabah, nakon više od mjesec dana krvoprolića.

Armenski premijer Nikol Pašinjan objavio je vijest o potpisivanju sporazuma na društvenim medijima u utorak rano ujutro, nakon čega su je potvrdili Kremlj i azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev.

“Odluka je donesena na temelju pomne analize stanja na bojištu i razgovora s najboljim stručnjacima na terenu”, rekao je armenski premijer. “Ovo nije pobjeda, ali poraza nema ako se ne smatraš poraženim. Nikad se nećemo smatrati poraženima, a ovo će biti novi početak našega nacionalnoga jedinstva i preporoda”, dodao je Pašinjan.

Potpisivanje mirovnog sporazuma izazvalo je brojne negativne reakcije među Armencima. Stotine demonstranata izašle su na ulice glavnog grada Erevana kako bi iskazale nezadovoljstvo sporazumom. Oni najžešći upali su u zgradu parlamenta, a na uredu premijera Pašinjana porazbijani su prozori. Premijera su demonstranti nazivali izdajicom.

Najdeblji kraj sinoćnjih protesta izvukao je predsjednik parlamenta Ararat Mirzojan kojega su demonstranti brutalno pretukli.

Deklaracija je potpisana nakon šest sedmica borbi i napredovanja azerbajdžanskih snaga. Baku je u ponedjeljak priopćio da je zauzeo još nekoliko desetaka naselja u Nagorno Karabahu, dan nakon proglašenja pobjede u bitci za strateški važan grad.

Borbe, u kojima je, kako se pretpostavlja, poginulo nekoliko hiljada ljudi, izazvale su strah bi rat mogao zahvatiti širu regiju, s obzirom na to da Turska podržava Azerbajdžan, dok Rusija ima sporazum s Armenijom, gdje ima i svoju vojnu bazu.