Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Vježba protiv terorizma"

Bjelorusija raspoređuje vojnu opremu i snage blizu ukrajinske granice

lukasenko ss

Bjelorusija je rekla da neće ulaziti u rat u susjednoj Ukrajini, ali je predsjednik Aleksandar Lukašenko u prošlosti naredio da se trupe rasporede zajedno sa ruskim snagama u blizini ukrajinske granice, navodeći kao razlog prijetnje Bjelorusiji iz Kijeva i Zapada

Bjelorusija planira premjestiti vojnu opremu i snage u srijedu i četvrtak u, kako je rekla, vježbi protiv terorizma, usred zabrinutosti da bi Rusija mogla izvesti novi napad na Ukrajinu sa teritorije svog bjeloruskog saveznika.

– Tokom ovog perioda planirano je premještanje vojne opreme i osoblja nacionalnih snaga sigurnosti – prenijela je državna novinska agencija BelTA izjavu Vijeća sigurnosti zemlje.

– Bilo bi ograničeno kretanje građana (transport) određenim javnim putevima i površinama, a planirana je upotreba imitacije oružja u svrhu obuke – navodi BelTA.

Nije bilo informacija o tome koji bi dijelovi zemlje mogli biti pogođeni, prenosi Reuters.

Bjelorusija je rekla da neće ulaziti u rat u susjednoj Ukrajini, ali je predsjednik Aleksandar Lukašenko u prošlosti naredio da se trupe rasporede zajedno sa ruskim snagama u blizini ukrajinske granice, navodeći kao razlog prijetnje Bjelorusiji iz Kijeva i Zapada.