Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oduzeto im osiguranje

CNN: Talibani stavili Karzaija i Abduallaha u kućni pritvor

KARZAI (1)

Prema tom izvoru, Karzai i Abdullah su efektivno u kućnom pritvoru u Kabulu bez svojih tjelohranitelja i prepušteni na milost i nemilost talibana

Bivši predsjednik Avganistana, Hamid Karzai i čelnik Viskokog savjeta za nacionalno pomirenje, Abdulah Abdulah, zvanično su stavljeni u kućni pritvor u Kabulu, nakon što su im talibani oduzeli obezbjeđenje, javlja CNN pozivajući se na svoje izvore.

Talibani su u ponedjeljak oduzeli oružje Karzaijevom obezbjeđenju i vozila, što je navelo bivšeg predsjednika da se preseli kod Abdullaha, navodi CNN jedan izvor. Međutim, u srijedu su talibani takođe pretražili Abdulahovu kuću i uzeli mu obezbjeđenje i vozila.

Prema tom izvoru, Karzai i Abdullah su efektivno u kućnom pritvoru u Kabulu bez svojih tjelohranitelja i prepušteni na milost i nemilost talibana.

Prošle nedjelje, portparol talibana rekao je za CNN da ta grupa želi da formira inkluzivnu vladu. Od tada je razgovarala sa Karzaijem i Abdullahom, koji su ostali u Kabulu kada su talibani zauzeli glavni grad.

Abdullah je ranije rekao da se nada da će talibani formirati inkluzivnu vladu, kaže izvor za CNN, ali da je sada manje optimističan.

Otkada je bivši predsjednik Ašraf Gani pobjegao iz zemlje, Karzai, Abdullah i Gulbadin Hekmatijar, premijer prije nego što su talibani došli na vlast 1996. godine, jedine su političke ličnosti koje su se u Kabulu često sastajale sa liderima talibana i plemenskim starješinama.

Trio je također osnovao savjet koje je trebalo da uđe u 12-člani Veliki savjet za koji talibani planiraju da predvodi predstojeću vladu.

Talibani su i dalje zauzeti raspravljanjem o formatu predstojeće vlade, ali su često obećavali da će formirati inkluzivnu vladu.

Vršilac dužnosti ministra kulture i informisanja i portparol afganistanskog islamskog emirata Zabiulah Mudžahid rekao je da će vladu voditi vjerski učenjaci- Uleme.