Davutoglu uputio poziv Putinu: Otvoreno razgovarajmo o svemu

davutoglu

Premijer Turske Ahmet Davutoglu pozvao je u današnjoj izjavi novinarima u azerbejdžanskoj prijestolnici Bakuu, ruskog predsjednika Vladimira Putina da razgovorom, dijalogom riješe otvorena pitanja pitanja između dvije zemlje.

“Pozivam ruske lidere, Putina i sve druge ruske vođe, otvoreno razgovarajmo o svim pitanjima jedni s drugima, bez posrednika. Nemojmo govoriti o neosnovanim navodima da Turska kupuje naftu od ISIS-a. To su kampanje iz perioda Hladnog rata i ne trebamo takve besmislice koristiti jedni protiv drugih. Ako je takav navod postojao i ranije, zašto ga niste saopštili prije 15 dana”, rekao je Davutoglu.

Turski premijer je, upućujući poruku Moskvi i ruskom narodu, kazao kako njegova zemlja i građani nemaju “ni najmanju negativnu emociju prema ruskom narodu”.

“Turci i Rusi su narodi koji su zajednički oblikovali historiju Evrope i Azije. Ruski narod je častan narod i mi ga poštujemo, ali svi moraju da znaju da je i turski narod častan i ponosan i očekuje da mu na poštovanje bude uzvraćeno poštovanjem”, rekao je Davutoglu.