Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brisel

EU dogovorila početak pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, BiH nisu spomenuli

eu brisel zastava
Foto: Unsplash

Belgija i Komisija željele su postići dogovor prije nego što Mađarska 1. jula preuzme rotirajuće predsjedanje na šest mjeseci

Evropska unija dogovorila je početak pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, a formalno bi trebali početi 25. juna. Bosna i Hercegovine nije spomenuta!

Belgija, koja šest mjeseci predsjeda EU-om, objavila je na društvenoj mreži X da bi odluku trebali službeno odobriti ministri finansija i privrede koji će se sastati idućeg petka.

Otvaranje pregovora s Evropskom unijom bilo bi poticaj za moral Ukrajine dok ruske snage napreduju u regiji Doneck i otvaraju novu frontu u sjeveroistočnoj regiji Harkiv.

Mađarska odustala od blokade

Sporazum znači da je Mađarska za sada odustala od svojeg protivljenja približavanju Ukrajine članstvu u EU-u. Budimpešta, koja ima bliske veze s Moskvom, rekla je da sumnja u procjenu Evropske komisije da je Ukrajina spremna.

Komisija je prije sedmice dana rekla da su obje zemlje ispunile sve kriterije za službeni početak pregovora o pristupanju, a svih 27 članica EU-a mora se jednoglasno složiti o početku pregovora.

Belgija i Komisija željele su postići dogovor prije nego što Mađarska 1. jula preuzme rotirajuće predsjedanje na šest mjeseci.

Kijev je podnio zahtjev za članstvo u EU-u u sedmicama nakon što je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Četiri mjeseca poslije Ukrajina je dobila status kandidata.