Aleksis Tsipras ponovo postao premijer Grčke

aleksis tsipras

Lider Radikalno-ljevičarskog saveza (SYRIZA) Aleksis Tsipras je nakon jučerašnje izborne pobjede položio svečanu zakletvu pred grčkim predsjednikom Prokopisom Pavlopulosom i obnovio mandat premijera zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

SYRIZA je pobijedila na jučerašnjim prijevremenim općim izborima u Grčkoj, a njen lider Tsipras se danas sastao sa predsjednikom Pavlopulosom koji mu je dao mandat za sastav nove vlade.

Tsipras je već postigao dogovor sa Nezavisnom grčkom partijom (ANEL) i osigurao većinu u grčkom parlamentu, pa je pred predsjednikom danas položio i svečanu zakletvu kao novi čelnik vlade.

Na svećanom polaganju zakletve nisu prisustvovali predstavnici Grčke pravoslavne crkve, a nakon tog čina Tsipras je u pratnji bliskih saradnika Nikosa Pappasa i Olge Gerovasili otišao u sjedište vlade.

Predsjednik partije ANEL Panayiotis Kammenos je ranije danas izjavio da je na sastanku sa Tsiprasom postigao dogovor o formiranju koalicione vlade i da će Tsipras već danas dobiti novi mandat premijera.

Uporedo s tim, Tsipras se danas sastao i sa liderima partija PASOK i Potami, ali nisu poznati detalji sa tih sastanaka.

Grčki mediji pišu da će Tsipras obaviti još nekoliko koalicionih razgovora i najvjerovatnije u četvrtak saopćiti sastav nove grčke vlade.