Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beograd će sarađivati sa Briselom po pitanju žalbe EUROFER-a

evropska komisija

Vlada Srbije saopštila je da je upoznata o postupku koji je zvanični Brisel pokrenuo protiv Srbije po žalbi za navodni damping prilikom izvoza čelika u EU, koju je uložilo Udruženje proizvođača čelika iz EU /Eurofer/ i u potpunosti će u rješavanju ovog pitanja sarađivati sa Evropskom komisijom.

“Očekujemo da od Komisije uskoro dobijemo potpunu dokumentaciju, sa preciznim informacijama na osnovu kojih ćemo pripremiti odgovor, u uverenju da proizvođači iz Srbije nisu prekršili pravila anti-dampinga. Verujemo da će i Evropska komisija prihvatiti te argumente”, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

Zvanični Brisel pokrenuo je istragu protiv Srbije zbog damping cijena čelika i to nekoliko dana nakon što je kineski “Hestil” zvanično preuzeo smederevsku Željezaru.

Na sajtu Evropske komisije juče je objavljeno da je antidamping procedura pokrenuta za čelik koji je u EU stizao iz Brazila, Irana, Rusije, Srbije i Ukrajine.

Evropski proizvođači čelika pozivaju se u žalbi na Protokol 5 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji se odnosi na državnu pomoć i izvozne procedure.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da je istraga pokrenuta na osnovu dokaza koje su dostavili evropski proizvođači čelika, a predmet istrage odnosi se na period od 1. jula 2015. godine do 30. juna 2016. godine, kada je Željezarom upravljao “HPK inženjering” na čelu sa Peterom Kamarašom.

Kamaraš je rekao da u ovom periodu srpska željezara nije prodavala čelik po manjim cijenama.