Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa ambasadorima zemalja EU

predsjednistvo bih (1)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić primili su ambasadore zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Susret s ambasadorima EU bio je prilika da se, nakon formalne predaje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU, razgovara o dosadašnjim postignutim rezultatima na evropskom putu, kao i da se utvrdi dinamika narednih aktivnosti.

Članovi Predsjedništva BiH naglasili su da je predajom zahtjeva za članstvo u EU Bosna i Hercegovina napravila veliki iskorak ka evropskim integracijama, ispunivši uslove koje je EU postavila pred BiH. Istakli su da je potrebno nastaviti sa započetim reformama, jer je predajom zahtjeva za članstvo u EU BiH preuzela veliku obavezu i pred našom zemljom stoji ozbiljan rad na rješavanju ekonomskih, socijalnih i svih drugih pitanja, kazali su. Važno je iskoristiti pozitivni zamah i nastaviti s reformama, kako bi naša zemlja u što skorijem roku dobila kandidatski status.

Ambasadori zemalja Evropske unije u BiH su čestitali članovima Predsjedništva BiH i izrazili zadovoljstvo što je Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za članstvo BiH u EU. Kazali su da je ovo pozitivan iskorak za Bosnu i Hercegovinu i pozvali članove Predsjedništva BiH da nastave, u okviru svojih ustavnih nadležnosti, vođenje aktivnosti u procesu evropskih integracija, prije svega na sprovođenju reformi i održavanju političke stabilnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.