Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danci izlaze na referendum o Europolu

europol

Euroskeptična Danska održava u četvrtak referendum o jačanju svog sudjelovanja u evropskoj saradnji na području pravosuđa i unutarnjih poslova, a ishod je neizvjestan zbog straha od džihadističkih napada i izbjegličke krize.

Referendum, koji se održava tri sedmice nakon napada u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi, bio je predviđen za 2016., ali je pomaknut kako bi se izbjeglo poklapanje s britanskom kampanjom za referendumom o članstvu u EU-u koji se treba održati do kraja 2017.

To je osmi referendum o EU-u u Danskoj od njezina ulaska u Uniju. Godine 2000. Danci su odbacili uvođenje eura iako su to podržavale sve glavne stranke.

Održavanje referenduma odobreno je u decembru 2014. u danskom parlamentu uprkos protivljenju Danske narodne stranke (DPP). Ta euroskeptična i protuuseljenička stranka, koja je na parlamentarnim izborima u junu bila druga, ima velik uticaj u danskoj politici. U zadnjih petnaestak godina, redovno osigurava parlamentarnu većinu desnim manjinskim vladama u zamjenu za podršku svojim strožim politikama na području sigurnosti i migracija. Zauzima se da Danska slijedi Veliku Britaniju ako njezin premijer uspije redefinirati odnose s EU-om.

“Više EU-a? Ne hvala!”, poručuje na svojim referendumskim plakatima.

Danska, upozorava, riskira gubitak kontrole nad imigracijskom politikom, što je uvjerljiv argument za birače zabrinute zbog planova o relokaciji migranata među članicama EU-a. Danska je ove godine primila 10 puta manje migranata od susjedne Švedske.

Zagovornike referendumskog “da”, koje predvode liberali premijera Larsa Lokkea Rasmussena (Venstre) i opozicioni socijaldemokrati, optužuje se pak da žele zastrašiti građane sloganom “Pomognite policiji: glasajte da!”.

“Migrantska kriza, prekogranični kriminal, trgovina ljudima i socijalni dumping izazovi su koje ne možemo savladati sami”, poručuje Socijalistička narodna stranka na svojoj internetskoj stranici, uz fotografiju francuskog predsjednika Francoisa Hollandea ispred koncertne dvorane Bataclan 13. novembra, nakon što je u njoj ubijeno 90 ljudi.

Posljednje ankete pokazuju da je ishod referenduma neizvjestan. Obje strane su izjednačene.

Ako na referendumu glasaju “da”, Danska će ostati u Europolu i usvojiti 22 zakona koji se, među ostalim, odnose na trgovinu ljudima, pedofiliju, cyber kriminal i prijevare. Iz toga je isključeno 10 evropskih inicijativa koje su za Dance osjetljive poput azila i imigracije, što znači da Danska neće morati sudjelovati u relokaciji izbjeglica. Rasmussen je obećao novi referendum prije nego se Danska pridruži evropskim politikama koje se tiču azila i izbjeglica.