Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danielsson: Nezavisno pravosuđe ključno za pridruživanje EU

Christian Danielsson

Prvi test za aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropsku uniju bit će obim u kojem će pravosuđe na svim nivoima izdržati politički i druge vrste pritisaka s kojim se budu suočavali – kazao je danas direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson.

To je izjavio povodom petog ministarskog sastanaka u okviru Strukuriranog dijaloga o pravosuđu održanog u Sarajevu, kojim je predsjedavao zajedno s ministrom pravde BiH Josipom Grubešom.

Fokus sastanka na kojem su učestvovali i zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić, ministar pravde Republike Srpske (RS) Anton Kasipović, predsjednik Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH Safet Pizović i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija, bio je na nadležnosti Suda BiH i eventualnom Nacrtu Zakona o Sudu.

Danielsson je istakao značaj reforme i jačanja nezavisnosti pravosuđa za vladavinu prava u BiH te podsjetio na aplikaciju za članstvo u EU koju je BiH podnijela prije dva dana.

Napomenuo je da iz iskustava ranijih pridruživanja EU, poznato da je ključno pitanje za uspješan proces koji vodi ka pridruživanju EU – efikasno i nezavisno pravosuđe.

Također i da je vladavina prava jedan od ključnih segmenata ambiciozne Reformske agende usvojene prošle godine, i ocijenio je da je, u kontekstu ekonomskih i socijalnih reformi, već ostvaren napredak.

Stoga, dodao je, neophodno je održati ovaj zamah zajedno s partnerima iz međunarodnih finansijskih institucija, ali da predstoji još rada da bi se garantovalo sigurno poslovanje i povoljna klima za investitore.

Informirao je da se jutros sastao sa članovima Predsjedništva BiH, kada su, između ostalog, razgovarali o širim aspektima Reformske agende.

S tim u vezi, istakao je spremnost Evropske komisije da na sve moguće načine podrži ovaj proces, uključujući tehničku pomoć, kao i pomoć BiH da bi u cijelosti implementirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša kazao je da su danas, između ostalog, govorili i o članku 7. Stav 2. b Zakona o sudu BiH, koji predviđa proširenje nadležnosti Suda BiH na krivična djela koja su inače predviđena krivičnim zakonima bh. entiteta i Brčko Distrikta, i nisu nadležnost Suda BiH.

Rješenje koje nudi sporni članak 7. učesnici sastanka ocijenili su najgorim mogućim od ponuđenih te je stoga dogovoren naredni sastanak, najvjerovatnije sljedeće sedmice u Banjoj Luci, na kojem će nastaviti diskusiju.

Grubeša je izrazio nadu da će na sastanku u Banjoj Luci konačno dogovoriti Prijedlog nacrta Zakona o sudovima te informirao da je planirano formiranje višeg suda, kao druge institucije Suda BiH.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija naglasio je da će rješenje za spomenuti član 7. ovisiti o političkom dogovoru.

– Radna grupa uradila je ogroman posao i usaglasila je sve članove, odredbe i ostala sporna pitanja, a nije ih bilo malo. Ostalo je još ovo jedno pitanje, ali Radna grupa nema kapacitet da to pitanje riješi bez najvišeg nivoa i ministarskog učešća – rekao je Tegeltija.

Učesnici su današnji sastanak ocijenili uspješnim i konstruktivnim, konstatirajući da je ostvaren značajan napredak, ali i da je ostalo još pitanja koje treba rješavati.