Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davidu Cameronu u stranci prijeti pobuna zbog EU

cameroon david eu

Britanski premijer David Cameron danas je obaviješten da će 50 poslanika iz njegove stranke predvoditi kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU, ako on ne uspije da izdejstvuje velike ustupke od Brisela.

Nova poslanička grupa Konzervativci za Britaniju poručila je da će podržati Cameronov pokušaj da ponovo pregovara o uslovima britanskog članstva u EU, ali da će povesti kampanju za izlazak iz EU ako premijer ne uspije da izdejstvuje velike promjene kao što su vraćanje kontrole nad slobodnom trgovinom i britanskim zakonima, navodi AFP.

[pull_quote_right]Cameron je obećao da će ponovo pregovarati o odnosima Britanije s EU i da će onda do kraja 2017. godine raspisati referendum o ostanku ili izlasku iz EU[/pull_quote_right]

-Ako visoki zvaničnici EU ne shvate da je jedna od najvećih članica EU ozbiljna u pogledu fundamentalnih promjena u našim odnosima, mi ćemo najvjerovatnije preporučiti britanskim biračima da na referendumu glasaju za izlazak iz EU – izjavio je konzervativni poslanik i predsjednik grupe Konzervativci za Britaniju Steve Baker za “Sunday Telegraph”.

Cameron je obećao da će ponovo pregovarati o odnosima Britanije s EU i da će onda do kraja 2017. godine raspisati referendum o ostanku ili izlasku iz EU.

On je zbog toga upravo obišao evropske prijestonice u pokušaju da prikupi podršku za reforme koje obuhvataju izbor da se Britanci ne priključe stvaranju još tješnije unije i da imigranti u Britaniji ne mogu dobiti beneficije kao u ostalim zemljama EU.

-Ako EU Britaniji ne vrati važne nadležnosti onda treba da napustimo uniju. Restrikcija slobode kretanja građana EU i primat britanskog parlamenta nad zakonom EU vjerovatno će biti među najvažnijim pitanjima – upozorio je konzervativni poslanik Evropskog parlamenta i suosnivač grupe Konzervativci za Britaniju David Campbell Bannerman.

U međuvremenu, antievropska i antiimigraciona Partija za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) objavila je početak kampanje za izlazak iz EU.

-Kada bismo čekali da Cameron završi pregovore, ne bismo imali vremena da se organizujemo i mobilišemo. Cameron neće tražiti ukidanje apsolutne slobode kretanja zato što zna da to neće dobiti. Zato za nas ne može biti prihvatljivo ništa što Cameron traži – izjavio je lider UKIP Nigel Farage za radio BBC.

Vodeće zemlje EU žele da Britanija ostane u uniji zbog njene uloge globalne komercijalne sile s diplomatskom i vojnom snagom i neprocjenjive simbolične štete koju bi njen odlazak imao po imidž EU u svijetu.

Ali u kontinentalnoj Evropi raste i nezadovoljstvo zbog onoga što neki vide kao zahtjev Londona za specijalni tretman i “a la cart” članstvo u EU.

-Ako su zahtjevi suviše ekstremni, neće biti ispunjeni. Ne možete zadržati sve što je dobro i zaboraviti cijenu koju morate da platite za to – kaže poljski ministar za pitanja EU Rafal Tžaskovski za list “Observer”, prenosi Tanjug.