Delegacija EU očekuje od lidera u regiji da iskažu poštovanje žrtvama

Delegacija EU u BiH

Delegacija Europske unije (EU) i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH ističe da je presuda Žalbenog vijeća u slučaju “Prlić i drugi” pred Međunarodnim sudom za krivičnu pravdu (MKSJ) privela kraju slučaj započet 2004. godine, a koji se bavio tragičnim događajima.

– Ostvarivanje pravde i borba protiv nekažnjavanja fundamentalni su principi. Suosjećamo sa preživjelima i onima koji su izgubili svoje najmilije. Iako ne komentarišemo pojedinačne presude, u potpunosti poštujemo odluke MKSJ-a i podržavamo njegov rad. Snažno naglašavamo potrebu za potpunom saradnjom s MKSJ-om, kao i s njegovim nasljednikom, Mehanizmom za međunarodne krivične sudove – navodi se u saoćenju iz Delegacije EU.

Evropska unija, kaže se dalje u saopćenju, se nada da su sve zemlje u regiji odlučne i posvećene radu u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

– Očekujemo od svih političkih lidera u regiji da iskažu poštovanje žrtvama kroz zastupanje i poštivanje ovih opredjeljenja – saopćeno je iz Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.