EU u fokusu

Delegacija EU u BiH razočarana odgađanjem okruglog stola

11/06/2015

Dijelimo razočarenje koje je prethodno već izrazio evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, što je održavanje jučerašnjeg okruglog stola moralo biti odgođeno – navodi se u saopćenju Delegacije Europske unije i Ureda specijalnog predstavnika Europske unije u vezi sa izradom inicijalnog Programa reformi.

Ističu da se pokazalo neizvodljivim da bh. vlasti okončaju proces usaglašavanja njihove konačne verzije Programa reformi brzinom kojom je to bilo očekivano, iako su provedene opsežne konsultacije među svim razinama vlasti u zemlji.

Iz Delegacije podsjećaju da je većina pitanja sadržana u postojećem nacrtu Programa reformi već usaglašena između predsjedavajućeg Vijeća ministara i dva entitetska premijera na sastanku održanom početkom maja na Jahorini.

Također su naglasili da se aktivnosti na izradi konačnog Programa reformi nastavljaju te napominju da su nacrti verzija koji su bili predmet diskusija u medijima tek preliminarni i ne predstavljaju konačnu verziju.

– Vijeće ministara i Vlada Federacije BiH izrazili su podršku osnovama preliminarnog nacrta. Tokom prošlog vikenda, vlasti Republike Srpske dostavile su detaljne i konstruktivne komentare na preliminarni nacrt, od kojih će većina biti uključena u narednoj verziji – navodi se u saopćenju.

Dodaju da su Vijeće ministara BiH i Federacija BiH također dostavili korisne komentare koji su sada sadržani u nacrtu.

Pozivaju bh. vlasti da bez odlaganja postignu sporazum u vezi sa neriješenim pitanjima, kako bi se održala i dalje nadograđivala pozitivna dinamika uspostavljena tokom posljednjih mjeseci.

– Europska unija će nastaviti pružati podršku na sve moguće načine. Pozdravljamo predstojeću suglasnost oko konačne verzije Programa reformi, koja će predstavljati iskorak na putu približavanja zemlje Europskoj uniji – istaknuto je.

Također smatraju da će opredjeljenje za pokretanje prijeko potrebnih ekonomskih reformi omogućiti vlastima aktivnosti na pojedinačnim aranžmanima za podršku reformama s međunarodnim financijskim institucijama, uključujući Međunarodni monetarni fond, Svjetsku banku, Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC) i Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).

– Izrada programa reformi i suštinskog napretka u njegovoj implementaciji biće neophodno kako bi Evropska unija razmotrila aplikaciju za članstvo Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.