Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

EU izdvojila dva miliona eura za borbu protiv pranja novca u BiH

11/05/2017

Evropska unija, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2013), osigurala je dva miliona eura u okviru implementacije Twinning projekta nazvanog “Podrška borbi protiv pranja novca” koji će provoditi ministarstva unutrašnjih poslova Austrije i Slovenije, a sve s ciljem da Bosna i Hercegovina dobije efikasnije mehanizme za borbu protiv pranja novca te unaprijedi pravni okvir u ovoj oblasti.

Korisnici ovog projekta su Ministarstvo sigurnosti i sve agencije za provedbu zakona u BiH, a eksperti iz ove dvije zemlje prvo će sagledati stanje u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, potom će sa stručnjacima iz bh. policijskih i sudskih institucija raditi na uspostavljanju institucionalnih kapaciteta i pravnog okvira za kvalitetniju borbu protiv ovog pitanja.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić otvorio je današnji skup upriličen povodom početka implementacije EU Twinning projekta, ocijenivši da je za BiH važno da u okviru uspostavljanja efikasnijeg pravnog okvira ispunjava i sve evropske standarde, posebno zbog činjenice da je stavljena na takozvanu “sivu listu” FATF-a (Međudržavno tijelo za borbu protiv pranja novca).

FATF i MONEYVAL (Komitet stručnjaka Vijeća Evrope za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma) su organizacije koje nadziru i prate usklađenost članica i drugih jurisdikcija u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

– Standarde u toj oblasti pokušavamo uskladiti već niz godina, ali zbog propusta i određenih slabosti, neažurnosti i neodgovornosti došli smo do stavljanja na “sivu listu” kao vrsta pritiska na BiH da uskladi svoje aktivnosti i pravni okvir u smislu kvalitetnije i efikasnije borbe protiv pranja novca – pojasnio je Mektić.

Smatra da problem pranja novca u svijetu postaje sve izazovniji, čega ni BiH nije pošteđena, a sve je više “prljavog” novca koji dolazi iz različitih kriminalnih aktivnosti i nastoji se “oprati”, odnosno staviti u legalne tokove.

– U BiH novac se pere na različite načine i to prije svega investicijama, odnosno kupovinom nekretnina, zatim putem nekih nevladinih organizacija koje njime pokušavaju finansirati projekte, ali i sistemom offshore kompanija – pojasnio je ministar Mektić.

Mišljenja je i da je i ranije bilo slučajeva pranja novca kada je u pitanju proces privatizacije, ali tada u BiH nije bilo efikasnog mehanizma i pravnog okvira za borbu protiv toga, no ukoliko se uspostave efikasne institucije trebao bi se sagledati i taj problem.

Izražavajući nadu da će se nakon ovog projekta uspostaviti efikasne institucije i pravni okvir za sprečavanje pranja novca, najavio je da će pratiti i sadašnji slučajevi privatizacije poput prodaje rudnika “Ljubovija”, ali i drugi slučajevi da bi se utvrdili tokovi novca.

Rukovodilac Odjeljenja za vladavinu prava u Delegaciji EU u BiH Richard Wood je kazao da su u proteklih nekoliko godina širom svijeta pojačani napori u borbi protiv pranja novca, a sve to kao rezultat pojačane prijetnje od terorističkih napada.

– Zato je važno poduzeti aktivnosti protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija jer u BiH te krivične aktivnosti mogu dovesti do daljnjih krivičnih djela u okviru organiziranog kriminala – stav je Wooda.

Sredstva će biti usmjerena na strateške prioritete i mjere protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kao i jačanje aktivnosti u pogledu jačanja sistema protiv pranja novca od relevantnih učesnika u BiH na adekvatan i blagovremen način.

– Razvoj i provođenje zajedničkih strategija za obuku i podizanje svijesti u javnosti o problemu pranja novca važan je element ovog projekta. EU je u procesu pristupanja BiH Uniji izdvojila više od 15 miliona eura za ove aktivnosti i nastavit će ulagati i dalje – najavio je Wood.

Podsjetio je da strategije koje se tiču unutrašnjih poslova u BiH na različitim nivoima predviđaju i poboljšanje korištenja informacionih tehnologija, ali takva strategija nije usvojena.

Implementacija ovog projekta trajat će dvije godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.