Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU potrebna baza podataka o posjetiocima Šengena

schengen

Države članice Evropske unije (EU) bi trebalo da vode dokumentaciju o ljudima koji ulaze u bezvizno područje Evrope, poručio je njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

“Želimo da znamo ko dolazi u Šengen zonu i kada odlazi”, rekao je de Mezijer u intervjuu za izdanje “Velta” i dodao da bi novi registar putovanja ojačao bezbjednost evropskih nacija.

On je ocijenio da bi zvaničnici trebalo da sakupe podatke posjetilaca iz zemalja koje ne pripadaju šengenskoj zoni, objašnjavajući da bi baza podataka obuhvatala vrijeme i mjesto njihovog izlaska i ulaska u zonu Šengena

“Mi sada izdajemo vize. Međutim, ne postoje podaci koji pokazuju da li pojedinac zapravo ulazi (u zemlju Šengena) ili izlazi iz nje. Novi sistem, koji uključuje biometrijske podatke i zapise o vizama, mogao bi da nas upozori kada državljanin treće strane pretjerano proširi svoj boravak”, objasnio je on, prenosi “DW”.

De Mezijer je dodao da je baza podataka važna za borbu protiv međunarodnog terorizma, bandi i nelegalnih migracija.

On je ukazao da bi EU trebalo da se više usredsredi na zaštitu svojih spoljnih granica i integrisanje postojećih baza podataka o vizama i migracijama.