Evropska unija: Uvesti red u haos “balkanske rute”

izbjeglice-slovenija1

Vanredni samit o migranstkoj krizi u Evropi, s akcentom na “balkansku rutu”, donio je nekoliko hitnih mjera za sve zemlje tog izbjegličkog koridora, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Među spomenutim mjerama najlakše je dogovoreno raspoređivanje dodatnih graničara iz redova evropske agencije za kontrolu granica Frontex, na granice između Grčke i Albanije te Grčke i Makedonije. Granicu Slovenije sa Hrvatskom će već za par dana ojačati gotovo 400 policajaca Frontex-a, kako bi se zaustavili nekontolisani prelasci.

Očekuje se da do kraja skupa, koji još traje u zgradi Evropske komisije, lideri zemalja izbjegličkog koridora postignu saglasnost o obaveznoj registraciji izbjeglica i izbjegavanju dosadašnje prakse da bez kontrole i koordinacije sa susjedima, na njihovu granicu prebacuju migrante. Planirano je, takođe, da ukoliko se ispostavi da osoba koja ulazi u Evorpsku uniju u nastojanju da stigne do Njemačke, nema namjeru da traži azil u nekoj od država na svom putu, granične službe imaju pravo da mu odbiju pravo ulaska.

Kada je riječ o regionu Zapadnog Balkana, očekuje se da će se sa Srbijom napraviti sličan aranžman kakav EU nastoji da napravi sa Turskom, a to znači smještaj za veći broj izbjeglica, u zamjenu za evropsku finansijsku pomoć i, očekuje se, određene političke ustupke…

Samitu o migramtskoj krizi, na inicijativu Jeana Clauda Junckera, predsjednik Evropske komisije u Briselu, prisustvuju šefovi država i vlada Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Bugarske, Grčke, Rumunije, Austrije, Njemačke i Mađarske.