Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brisel

Evropski komesar Hahn krajem mjeseca najavio posjetu BiH

hahn

Hahn je kazao da će pri izradi Mišljenja o spremnosti Bosne i Hercegovine na pridruživanje Evropskoj uniji uvažiti činjenicu da je Dodik lično predao odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn izjavio da je veoma važno da se što prije formira izvršna vlast u Bosni i Hercegovini kako bi reformski procesi bili nastavljeni, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik boravi u radnoj posjeti institucijama Evropske unije (EU), gdje je uručio odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Odgovore je preuzeo evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Hahn, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Dodik lično dostavio te dokumente u Brisel.

“Zajedno s visokom komesarkom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini smo imali zadovoljstvo ponovo se sastati s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dodikom. Bila je to prilika za sveobuhvatan razgovor o aktuelnim temama“, kazao je Hahn.

Hahn je kazao da će pri izradi Mišljenja o spremnosti Bosne i Hercegovine na pridruživanje Evropskoj uniji uvažiti činjenicu da je Dodik lično predao odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika.

“Učinit ćemo sve da do kraja našeg mandata pripremimo Mišljenje o spremnosti, a ostatak posla će biti na Evropskoj komisiji“, kazao je Hahn i dodao da je važno da svi u procesu imaju realistična očekivanja i da ulože maksimalne napore.

Ističući da će Mišljenje komesara o spremnosti BiH na evropskom putu biti bazno za konačnu odluku članica Evropske unije, Hahn je dodao kako će članice zasigurno u obzir uzeti i generalnu situaciju i atmosferu u Bosni i Hercegovini.

“Pogrešno bi bilo pomisliti da su odgovori danas predati i da do objavljivanja konačnog mišljenja ne treba raditi ništa u BiH. Baš suprotno, potrebno je nastaviti reformske procese kao što je važno pitanje za građane da se uspostave roming tarife u regiji, a što je konkretno pitanje“, kazao je Hahn.

Kao drugi konkretan primjer pitanja na kojem treba žurno raditi Hahn je naveo proces pregovora o akreditaciji univerziteta i rješavanje problema u vezi sa članstvom u programu ERASMUS.

“S ciljem nastavka pregovora i napora za ostvarenje zajedničkih ciljeva krajem ovog mjeseca ću posjetiti Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Hahn.

On je na ponovio zadovoljstvo činjenicom da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik u tako kratkom periodu po drugi put posjetio sjedište Evropske unije u Briselu i iskazao evropsku perspektivu svih relevantnih političkih faktora u BiH.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je na vanrednoj telefonskoj sjednici, u nedjelju 24. februara usvojilo odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.