Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski parlament: Podrška VSTV-u

Evropski parlament

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) kao jedini regulatorni organ u oblasti pravosuđa ima punu podršku u svojim aktivnostima usmjerenim na osiguranje nezavisnog, odgovornog i efikasnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini, zaključak je sastanka predstavnika VSTV-a BiH sa članom Evropskog parlamenta i kopredsjednikom Podkomiteta za ljudska prava u Evropskom parlamentu, Cristianom Dan Predaom, javlja Anadolu Agency (AA).

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV BiH, i Admir Suljagić, direktor Sekretarijata VSTV BiH, prezentirali su Dan Predau dosadašnje rezultate reforme pravosuđa te posebno osnovne aktivnosti VSTV-a BiH predviđene Strateškim planom VSTV-a BiH 2014.-2018., a kojima se dalje unapređuje nezavisnost, efikasnost i odgovornost pravosuđa.

Dan Preda izrazio je zadovoljstvo do sada postignutim rezultatima u reformi pravosuđa te podržao dalje aktivnosti VSTV-a BiH u procesu unapređenja procesa imenovanja sudija i tužilaca te jačanje principa integriteta i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, što je, zajednički je zaključeno, od krucijalnog značaja za jačanje stabilnog i funkcionalnog pravosuđa u BiH. Ocijenio je da su neprihvatljivi politički pritisci na rad pravosuđa te da isti nisu u prirodi jednom demokratskom društvu koje Bosna i Hercegovina nastoji da bude.

Predstavnici VSTV-a BiH su obavijestili Dan Predau da je neprihvatljiva odluka Vijeća ministara BiH o sistemu koordinacije u kojoj VSTV BiH nije prepoznat kao institucija koja bi učestvovala u nekom od predviđenih koordinacijskih tijela. Dan Preda je stoga dao punu podršku VSTV-u BiH i njegovoj važnoj ulozi u reformi pravosuđa, posebno u kontekstu procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Iskazao je svoju podršku jačanju nezavisnosti pravosuđa, stvaranju potrebne ustavne osnove i unapređenju budžetskih mehanizama.