Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski parlament traži pokretanje nove faze pregovora o Brexitu

eu-parliament-strasbourg

Evropski parlament u srijedu je zatražio od čelnika EU da omoguće početak naredne faze pregovora o Brexitu, u rezoluciji koja priznaje da je u razgovorima ostvaren dovoljan napredak, i podržavaju se kritike vodećeg britanskog pregovarača za Brexit Davida Davisa.

Tokom dana je šef pregovaračkog tima EU Michel Barnier poručio poslanicima da Britanija ne može odustane od obaveza koje je obećala u pregovorima o Brexitu s Evropskom unijom, što je preduslov za razgovore o budućim odnosima između dvije strane.

Skoro je izvjesno da će čelnici EU presuditi u petak da je ostvaren “dovoljan napredak” na polju prava građana dvije strane, britanskom računu za napuštanje bloka i irskoj granici kako bi pregovori ušli u narednu fazu. Evropska komisija preporučila je prošle sedmice da čelnici odobre nove razgovore.

Evropski parlament morat će odobriti sporazum o Brexitu, iako je njegova današnja rezolucija neobavezujuća.

Sporazum predstavljen u zajedničkom izvještaju prošlog petka, po mišljenju nekih u Bruxellesu, ugrožen je izjavom britanskog ministra za Brexit Davida Davisa da je više nalik na “pismo namjere” nego na zakonski obavezujući dokument. Davis je kasnije pojasnio kako želi da sporazum bude brzo pretočen u zakonski tekst.

– Nećemo prihvatiti nikakvo udaljavanje od tog zajedničkog izvještaja. Ovaj napredak je dogovoren i brzo će biti pretočen u sporazum o povlačenju koji je zakonski obavezujući na sva tri polja, a još neka ostaju za ponovne pregovore – poručio je Barnier poslanicima.

Barnier je kazao da će trebati još mnogo novih mjera kako bi se osiguralo primjereno britansko povlačenje iz bloka.

– Nismo na kraju puta, niti po pitanju prava građana niti po ostalim pitanjima primjerenog povlačenja. Trebamo ostati oprezni – kazao je.

Barnier je izjavio da narednu fazu pregovora treba usmjeriti na “kratak i definiran” prelazni period i početne rasprave o budućim vezama, koje, kako je naglasio, neće oslabiti jedinstveno tržište EU i četiri temeljne slobode bloka, među kojima je sloboda kretanja ljudi, prenosi Reuters.