Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Grčka i kreditori postigli dogovor

17/11/2015

Grčka je postigla danas sporazum sa evropskim kreditorima o ekonomskim mjerama koje su uslov da dobije sljedeću tranšu finansijske pomoći, uključujući deset milijardi evra za svoje posustale banke.

Vlada premijera Alexisa Tsiprasa već je provela brojne reforme koje su dio trećeg finansijskog paketa, ali je nekoliko preskočila, poput olakšavanja iseljavanja ljudi iz imovine pod aktiviranom hipotekom i mjera za smanjenje opterećenja banaka lošim zajmovima.

Pjer Moskovisi, najviši evropski zvaničnik za ekonomiju i finansije, rekao je da su Grčka i kreditori postigli sporazum o svim najvažnijim pitanjima.

On je dodao da se finalizacija procesa očekuje odmah nakon što grčki parlament uvoji neophodne zakone za dva dana, prenio je AP.

Institucije će poslije toga procijeniti napredak Atine i otvoriti put za uplatu gotovine.

Prema trogodišnjem programu, Grčka će morati da ispuni seriju ciljeva i provede reforme da bi dobila novac – od liberalizacije tržišta rada u određenim profesijama do cijena lijekova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.