Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Grčka predala novi prijedlog reformi

09/06/2015

Grčka je u utorak ujutro predala međunorodnim vjerovnicima novi prijedlog reformi koje bi trebala provesti u zamjenu za financijsku pomoć, potvrdila je Evropska komisija.

-Jutros smo primili novi prijedlog. Tri institucije trenutno detaljno i pozorno proučavaju taj prijedlog – izjavio je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

Schinas nije mogao potvrditi mogućnost sastanka u utorak između predstavnika grčkih vlasti i vjerovnika (euroskupine, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske središnje banke).

-Moramo najprije proučiti taj prijedlog i danas je dan da to učinimo – rekao je i odbio reći bilo šta o sadržaju novog prijedloga.

U srijedu će se na marginama summita EU-Latinska Amerika u Bruxellesu sastati grčki premijer Aleksis Cipras s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Prethodni prijedlog grčke vlade nije naišao na dobar prijem kod vjerovnika, posebno u dijelu koji se odnosi na reformu mirovinskog sistema i zahtjeva da se poveća porez na dodanu vrijednost na električnu energiju.

Neslužbeno se doznaje da sada Grčka predlaže da se njezin dug Evropskoj središnjoj banci (ESB) prenese na stalni mehanizam za rješavanje krize u eurozoni (ESM), što bi značilo pomijeranje roka za otplatu duga. Grčka ovaj mjesec mora vratiti Međunarodnom monetarnom fondu 1,6 milijardi eura, a u julu i augustu 6,7 milijardi eura ESB.

Sada Grčka želi otkupiti taj dug ESB-u sredstvima iz ESM-a po kamati od 1,5 posto.

Grčka nema puno vremena za dogovor ako želi izbjeći bankrot.

Premijer Cipras je izjavio da bi nemogućnost dogovora Grčke i njezinih vjerovnika značio početak kraja eurozone, prenosi Index.hr.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.