Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn: Kao EU nismo shvatili kolika prijetnja je Gulen

mogherini hahn

Tema posljednje rasprave plenarnog zasjedanja Evropskog parlamenta u Strasbourgu bila je situacija u Turskoj tokom i nakon neuspjelog vojnog udara kojeg je u toj zemlji 15. jula izvela teroristička organizacija Fetullahci (FETO), javlja Anadolu Agency (AA).

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izvijestila je evropske parlamentarce o dešavanjima u Turskoj i naglasila kako je Evropska unija stala u odbranu demokracije i legalnih i legitimnih vlasti i institucija u Turskoj.

“Evropska unija je uputila jasnu i iskrenu poruku. Te noći sam bila u Mongoliji i lično sam odmah poduzela adekvatne aktivnosti za odbranu demokratskih institucija u Turskoj“, kazala je Mogherini.

Ističući kako je u toj poruci naglašeno da je vojni udar nedopustiv čin, Mogherini je pozdravila reakciju turskog naroda koji je na poziv vrha države izašao na ulice i branio demokraciju.

Mogherini: PKK je teroristička organizacija

Podsjetivši kako je tokom službene posjete Ankari sa turskim zvaničnicima razgovarala o aktuelnoj situaciji u Turskoj, Mogherini je kazala kako i Evropska unija PKK smatra terorističkom organizacijom i kako je uvjet za rješavanje terorističkih prijetnji razoružavanje te organizacije.

Mogherini je kazala da pomno prati i dešavanja u Siriji, te dodala da se sirijska kriza mora riješiti mirnim putem i uz poštivanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.
“Prekid vatre je svjetlo nade i podržavamo ga. EU može uraditi važne stvari kada je riječ o dopremanju humanitarne pomoći i rješavanju krize. Turska je za EU ključni partner u toj regiji. Tursko i evropsko društvo se sve više udaljavaju, a naše veze moraju biti jasne i iskrene. Mi moramo podržavati demokratsku i pravnu državu Tursku koja je naš susjed i kandidat za članstvo“, kazala je Mogherini.

Evropskom parlamentu obratio se i šef Komiteta za vanjsku saradnju Elmar Brok i istakao da Evropa mora shvatiti težinu zadatka Turske koja se paralelno bori protiv terorističkih grupa ISIS i PKK.

I drugi govornici su pozdravili hrabrost turskog naroda koji je spriječio pučiste i odbranio demokraciju i vladavinu prava.

Hahn: EU nije shvatila kolika prijetnja je Gulen

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn je kazao kako su ovog puta Turska i njen narod spriječili vojni udar. Dodao je da se tokom posjete Ankari uvjerio da su zvaničnici i ljudi u toj zemlji i dalje u šoku nakon pokušaja vojnog puča.

“Moramo imati više razumijevanja. Kao EU nismo shvatili kolika prijetnja je Fetullah Gulen. Čak i ako kritiziramo vladu, Turska je zemlja u kojoj živi 80 miliona razumnih ljudi. Trebamo podržavati političku i ekonomsku stabilnost te zemlje“, kazao je Hahn.

On je također pozvao evropske parlamentarce da biranim riječima govore o Turskoj i situaciji u njoj.