Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn: Prije pristupanja EU, mora se dokazati napredak u inkluziji Roma

Johannes Hahn

Vijeće za regionalnu suradnju (RCC), Fond za otvoreno društvo (OSF) i Evropska komisija danas su u Briselu zajedno predstavili inicijativu “Integracija Roma 2020”.

Ovaj događaj je okupio lidere na polju integracije Roma iz zemalja zapadnog Balkana i Turske, predstavnike organizacija civilnog društva iz regiona, kao i predstavnike Evropske komisije, OSF-a i RCC-a.

Integracija Roma predstavlja važan element procesa proširenja. Prije pristupanja, zemlje će morati dokazati konkretan napredak na polju obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, stambenog zbrinjavanja i dokumenata koje izdaju matične službe – kazao je komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije (EU) Johannes Hahn.

Dodao je da je Dekada inkluzije Roma svrstala integraciju Roma u političku agendu, a program “Integracija Roma 2020” potvrda je Dekade Roma u zemljama proširenja, gdje ima za cilj postizanje održivih rezultata na terenu.

Osnivač i predsjedavajući Fonda za otvoreno društvo George Soros je napomenuo da su njegove fondacije odigrale važnu ulogu u stavljanju statusa Roma na dnevni red nacionalnih vlada i EU.

– Nadam se da će novom inicijativom “Integracija Roma 2020” visoko pozicionirani politički lideri i državni službenici preuzeti obavezu postizanja opipljivih rezultata u korist Roma – rekao je i dodao da “Romi moraju ostati prioritet broj jedan kako za zemlje EU tako i za one koje nisu članice EU.”

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović istakao je da su ovo teška vremena za sve u jugoistočnoj Evropi, vremena velike nezaposlenosti, siromaštva i neizvjesnog i dugog puta ka EU.

– Ova teška vremena utiču na sve, ali još više na ugrožene – Rome. Region mora ići putem ka EU sa svim svojim građanima, i Romi ne smiju biti opet zaboravljeni. Cilj inicijative “Integracija Roma 2020” jeste da dovede do uključenosti. Uime RCC-a obećavam da ćemo učiniti sve što možemo da smanjimo socioekonomski jaz između romske i neromske populacije na zapadnom Balkanu i Turskoj – kazao je Svilanović.

Inicijativa će biti građena na rezultatima i duhu “Dekade inkluzije Roma 2005.-2015”. Glavni cilj projekta je smanjenje socioekonomskog jaza između romske i neromske populacije u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, kao i uključenje specifičnih ciljeva integracije Roma u razvoj javnih politika inače.

Projekat se provodi u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj.

Osim današnje prezentacije, održan je prvi sastanak imenovanih nacionalnih romskih koordinatora s predstavnicima Evropske komisije i organizacija civilnog društva Roma iz zemalja zapadnog Balkana i Turske, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.