Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn u Beogradu: U interesu EU je prosperitetan Balkan

hahn

Nakon sastanka sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johannes Hahnom, koji je prisustvovao i sjednici Vlade Srbije, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se na sjednici razgovaralo o tri stvari: nastavku evropskog puta Srbije, ekonomskom napretku te regionalnoj politici, javlja Anadolu Agency (AA).

“Razgovarali smo šta su naše obaveze na evropskom putu, kroz poglavlje 35, što je za nas uvek najteži dio jer se tiče Kosova, a to poglavlje nam je uslov svih ostalih poglavlja, 23 i 24 i posebno u okviru poglavlja 23 i 24 pitanja zaštite nacionalnih manjina i borbe protiv ratnih zločina i ratnih zločinaca, što je naročito pocrtao i komesar Hahn”, rekao je Vučić.

On je dodao da se razgovaralo i o najvažnijim pitanjima za Srbiju, a to su ekonomski napredak i bolji životni standard građana i kazao da je EU ogromnim novcem pomogla Srbiju na saniranju posljedica od poplava.

“Ključno pitanje za sve nas je pitanje regionalne politike. Tu je bilo različitih viđenja i članova Vlade, pojedini članovi Vlade su teško prihvatili odluku da ne odgovaramo predstavnicima Hrvatske na njihove provokacije i danas su iznijeli svoje stavove koji su se u nečemu podudarali sa mojim stavovima, a u nečemu bili različiti od stavova Vlade Srbije”, kazao je Vučić i dodao:

“Srbija će se ponašati odgovorno, strateški cilj Srbije jeste članstvo u EU, Srbija će uvijek umijeti da zaštiti svoje nacionalne i državne interese i kada nismo saglasni u svemu sa ljudima EU to ćemo jasno da kažemo i iskažemo, ali mi želimo da pripadamo tom tipu društva, želimo da delimo zajedničke vrednosti, želimo da radimo zajedno. Mi zavisimo od EU i EU jeste najbolji put za našu zemlju.”

Komesar Johhanes Hahn na početku svog obraćanja rekao je da su svi zajedno odlučni da idu ka konačnom cilju, a to je pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Kako je naveo, posle Brexita pojavile su se određene sumnje u vezi raspoloženja o proširenju, ali na Samitu o Zapadnom Balkanu svi evropski lideri su izrazili svoju posvećenost kada je riječ o daljem proširenju EU.

“Budite uvjereni da ima podrške i odlučnosti da Srbija bude u evropskoj porodici. S toga ćemo nastaviti da radimo jako naporno”, rekao je Hahn.

Dodao je da je usklađivanje sa evropskim standardima u interesu građana Srbije, da se to ne radi radi zadovoljenja evropskih zvaničnika, već se radi o doprinosu povećanja blagostanja, prosperiteta u zemlji, kako bi zemlja bile privlačnija za strane investicije.

“Interesi Srbije su takođe povezani sa interesima regiona i potreban vam je region u kojem vlada mir, koji je odlučan u pravcu evropske perspektive, to je izraženo od strane svih političkih lidera u regionu, da bi svaka zemlja trebala da ima evropsku perspektivu i da nijedna od zemalja u regionu neće ometati perspektivu druge zemlje iz regiona da se pridruži EU zato što budućnost svake zemlje jeste EU”, kazao je Hahn.

Kako je kazao, ne bi trebalo zaboraviti da je EU najveće ekonomsko tržište na svijetu, ali da ima svega sedam posto svjetske populacije te se stoga nalazi u globalnoj konkurenciji.

Hahn je istakao i da EU očekuje od svih svojih država članica da podrže dalji razvoj Evropske unije i naročito u regionu bi trebalo da postoji snažna podrška za dalji razvoj.

“Tu se ne radi samo o ekonomskom razvoju, već je povezan sa činjenicom da dođe do pomirenja, dobrosusjedskih odnosa, regionalne saradnje, to su suštinski principi na kojima je izgrađena EU. U interesu je i EU da Balkan bude prosperitetan”, dodao je Hahn.

Upitan kako EU gleda na poteze i poruke od strane hrvatskih političara na račun Srbije i Srba u posljednje vrijeme te da li Hrvatska može da blokira evropski put Srbije, Hahn je rekao da EU sve prati i posmatra te da je zahvalan premijeru Vučiću u ovom slučaju na njegovom nereagovanju.

“Mogu samo podsjetiti da je hrvatski parlament glasao velikom većinom da se podrži evropski put Srbije i to je urađeno nedavno, od strane prethodne Vlade i očekujem iz dobrih razloga da je ovaj glas i dalje validan, nisam svjestan da postoji neki drugi glas”, rekao je Hahn.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Hahn je kazao da su svjesni svih problema sa kojima se region suočava te da zbog toga smatra da multilateralna postavka EU ima bolju svrhu za prevazilaženje bilateralnih problema, nego da se oni ostave samo na bilateralnom nivou.