Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izlazak Britanije iz EU obradovao bi Putina i al-Baghdadija

David Cameron

Britanski premijer David Cameron je izjavio da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU) mogao obradovati samo ruskog predsjednika Vladimira Putina i vođu ISIS-a Abu Bakra al-Baghdadija, javlja Anadolu Agency (AA).

Cameron je na skupu u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma u Londonu kazao da bi Putin mogao biti sretan ako Velika Britanija napusti EU nakon referenduma koji će se održati 23. juna.

“Važno je zapitati se ko će biti sretan ako se odvojimo od EU-a. Putin bi vjerovatno mogao biti sretan. Mislim da bi i al-Baghdadi mogao biti sretan. Ipak, jasna je poruka koju nam šalju prijatelji iz svih dijelova svijeta. Govore nam da ćemo odluku na kraju donijeti mi. Naši prijatelji iz Australije, Novog Zelanda, Amerike, Evrope i iz cijelog svijeta nam govore kako podržavaju naš ostanak u EU”, rekao je Cameron.

Istakao je također kako skupine koje zagovaraju izlazak iz EU-a već sada govore o održavanju drugog referenduma o izlasku iz ove zajednice.

“Navodi o mogućem drugom referendumu iako ni prvi nije održan govore da neki bježe od rasprave i razgovora. Po mome mišljenju, grupe koje zagovaraju izlazak iz EU-a gube ovu bitku”, kazao je Cameron.

Na kraju je upozorio da je potrebno dobro razmisliti prije nego zemlja napusti organizacije poput EU-a ili NATO-a.

“Na kontinentu na kojem ima toliko sukoba i problema, potrebno je pažljivo razmisliti prije nego odustanete od puta NATO-a i EU-a gdje sarađujete s drugima”, kazao je britanski premijer.