Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kontrola pošte radnika samo uz najavu poslodavca

Evropski sud za ljudska prava

Evropski sud za ljudska prava presudio je danas da kompanije moraju da unaprijed kažu zaposlenima da su njihovi nalozi elektronske pošte na radnom mjestu pod nadzorom.
U presudi u slučaju Rumuna koji je otpušten prije deset godina zbog korištenja “mesindžer” naloga na poslu da komunicira sa članovima porodice, sudije su utvrdile da rumunski sudovi nisu zaštitili privatnu korespondenciju Bogdana Barbuleskua jer ga poslodavac nije unaprijed obavijestio o nadgledanju komunikacije.

Kompanija mu je predočila štampane isječke njegovih privatnih poruka upućenih bratu i vjerenici preko “Jahu mesindžera” kao dokaz da je prekršio zabranu korištenja naloga u privatne svrhe.

Barbulesku je prethodno rekao svom poslodavcu u pisanoj formi da je nalog koristio samo za profesionalne svrhe.

Evropski sud za ljudska prava donio je odluku da rumunske sudije, u podršci poslodavcu, nisu zaštitile prava Barbuleskua na privatni život i korespondenciju.

Sud je zaključio da Barbulesku nije na vrijeme obavješten o trajanju i prirodi nadzora, niti o mogućnosti da poslodavac može da ima pristup sadržaju njegovih poruka.

Sud je, takođe, utvrdio da nije izvršena odgovarajuća procjena o tome da li su postojali legitimni razlozi za nadzor Barbuleskuove prepiske.