Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lideri EU-a potpisali trogodišnji Investicijski plan težak 315 milijardi eura

juncker1

Lideri Evropske unije potpisali su danas trogodišnji investicijski program u iznosu od 315 milijardi eura koji za cilj ima intenziviranje ekonomskog razvoja i rasta u Uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Investicijski plan su u briselskom sjedištu Evropske komisije potpisali predsjednik Komisije Jena-Claude Juncker, predsjednik Evropske investicijske banke Warner Hoyer i potpredsjednik Evropske komisije zadužen za rad, rast i investicije Jyrki Katainen.

“Nama je neophodan upravo plan kakav smo potpisali jer imamo stvarne probleme kada govorimo o investiranju u Evropskoj uniji”, kazao je šef Evropske komisije Juncker.

Plan investicija ima za cilj mobiliziranje više privatnih i javnih ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje konkurentnosti uspostavljanjem Evropskog fonda za strateška ulaganja u Evropskoj investicijskoj banci za mobilizaciju fonda od 315 milijardi eura za investicije u periodu između 2015. i 2017. godine.

“Plan koji smo razvili sa predsjednikom Hoyerom će biti uspješan. Uvjeren sam u to”, poručio je Juncker.

Iz Evropske komisije predviđaju da bi nova ulaganja implementacijom ovog plana mogla otvoriti više od milion radnih mjesta.

Najjača evropska ekonomska sila Njemačka je još u februaru najavila da će osigurati osam milijardi eura za Investicijski fond, a Španija je obećala dati 1,5 milijardi. Članice EU mogu direktno ili posredstvom svojih centralnih banaka donirati sredstva u fond.