Mađari u nedjelju na referendumu glasaju protiv prihvata izbjeglica

izbjeglice_madjarska

Mađari će na referendumu u nedjelju gotovo sigurno odbaciti evropski plan relokacije izbjeglica po unaprijed određenim kvotama, ali je pitanje hoće li odaziv biti dovoljno velik da se izjašnjavanje proglasi važećim.

Posljednje ankete kazuju da će odgovor ‘ne’ dobiti premoćnu većinu, ali nije sigurno hoće li odziv biti veći od potrebnih 50 posto, piše Reuters.

Mađarski konzervativni premijer Viktor Orban pojačao je uoči referenduma propagandnu kampanju, time ciljajući i na rast podrške za nadolazeće izbore 2018. godine.

“Nemojmo riskirati – glasajte NE”, pozivaju mađarske stanovnike plakati zalijepljeni diljem države, prenosi Hina.

Orban od svojih sunarodnjaka želi čuti “Ne” na pitanje “Želite li da Evropska unija smije, bez savjetovanja s mađarskim parlamentom, narediti obvezno naseljavanje nemađarskog stanovništva u Mađarsku?”.

Cilj tog evropskog dogovora o relokaciji izbjeglica, a koji su države članice prošle godine većinski odobrile, jest olakšanje pritiska na Grčku i Italiju, glavne ulazne tačke u EU za stotine hiljada migranata s Bliskog istoka i iz Afrike, piše AFP.

Orban referendumom želi blokirati naseljavanje oko 160 hiljada izbjeglica kojima je odobren azil diljem EU-a kroz sistem kvota, mjeru koju Mađarska pokušava pravno osporiti na Evropskom sudu pravde.

S podrškom svoje stranke Fidesz Orban se nametnuo kao jedan od vođa protuimigrantske fronte u Evropskoj uniji, protiveći se politici otvorenih vrata njemačke kancelarke Angele Merkel.

Mađarska je bila prva članica EU koja je zaustavila pristup migranata i izbjeglica, postavljajući ogradu na svojoj granici s Hrvatskom i Srbijom. Uvela je i stroge zakone protiv ilegalnog prelaska granice.

Orban je imigraciju više puta nazvao “otrovom”, optužujući izbjeglice i migrante za terorizam i tvrdeći da bi priljev muslimanskog stanovništva uništio kršćanski i nacionalni identitet Evropljana. Nedavno je predložio da se tražitelje azila preseli na “velik otok ili dio obale sjeverne Afrike”.

Mađarski povjesničar Laszlo Tokeczki nedavno je na državnom radiju izjavio kako “feministicama, homoseksualcima, židovima i ateistima treba biti jasno da je za njih gotovo ako islam pobijedi”, prenosi dpa.

Amnesty International u utorak je objavio izvještaj, sastavljen na temelju razgovora sa 143 izbjeglice, u kojem stoji kako je protiv njih upotrijebljena pretjerana sila, da su bili batinani te su na njih bili pušteni policijski psi.

Posljednje ankete pokazuju da će na referendumu zasigurno pobijediti tabor koji se protivi EU-u, no bude li izlaznost manja od 50 posto, on neće biti važeći.

Stoga su Orban i njegova stranka naredili svojim podružnicama da mobiliziraju dovoljan broj ljudi za referendum kako bi na njega izašlo više od polovine od osam miliona birača. Mađarske opozicijske stranke pozivaju na bojkot referenduma.

Lijeve dnevne novine Nepszabadsag, citirajući izvore iz Fidesza, piše kako karijere nekih zastupnika i gradonačelnika ovise o izlaznosti u njihovim jedinicama.

Pravne posljedice referenduma su upitne. Evropski dužnosnici ranije su rekli kako Mađarska ne može poništiti već donesenu odluku o izbjegličkim kvotama.

Evropska komisija u srijedu je rekla kako rezultat referenduma neće uticati na sistem kvota ili druge evropske sporazume.

“Članice EU-a imaju pravnu odgovornost ispuniti već donesene odluke”, rekao je povjerenik Evropske komisije za migracije Dimitris Avramopulos, prenosi AFP.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u julu je upozorio da je “pravna sigurnost u opasnosti ako će se održavati referendumi o svakoj odluci Vijeća ministara ili Evropskog parlamenta”.

Usprkos tome, trijumf na referendumu mogao bi ohrabriti Orbana i Fidesz uoči parlamentarnih izbora 2018. godine na kojem ciljaju dobiti dvotrećinsku podršku koja bi im omogućila mijenjanje ustava.