Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki protesti u Atini i poziv Tsiprasu na ostavku

aa_picture_20150701_5751144_web

Međunarodni monetarni fond (MMF) je potvrdio da Grčka nije uplatila ratu duga u iznosu od 1,6 milijardi eura što je ovu zemlju uvelo u tehnički bankrot, sedmi u njenoj modernoj historiji, a u centru Atine se okupila grupa demonstranata koji podržavaju kreditorski prijedlog reformama uslovljenog nastavka finansijske pomoći za izlazak zemlje iz krize.

Blizu 10.000 Grka, koji pozivaju na glasanje „za“ na referendumu koji će se o pitanju nastavka pomoći kreditora i provedbi neophodnih reformi održati 5. jula, okupili su se sinoć na Trgu Sintagma u blizini grčkog parlamenta.

Demonstranti sa grčkim i zastavama Evropske unije (EU) pozivali su grčkog premijera Aleksisa Tsiprasa da podnese ostavku.

Gradonačelnici Atine i Soluna Yorgos Kaminis i Yannis Butaris iz reda najjače opozicione strane Nova demokracija pozvali su sunarodnjake da glasaju za nastavak pomoći kreditora i provedbu potrebnih reformi za prevazilaženje finansijske krize.

Slični skupovi održani su u još nekoliko grčkih gradova.

grcka1

Uporedo s tim, na Trgu Propilea u Atini se okupila i grupa od oko 200 demonstranata koji podržavaju stav Tsirasove vlade da se na referendumu glasa protiv prijedloga kreditora.

Policija provodi pojačane mjere sigurnosti u grčkoj prijestolnici i nije dozvolila direktni kontakt između dvije grupe demonstranata.

Glasnogovornik MMF-a Gerry Rice je saopćio da su vlasti Grčke zatražile od ove institucije dodatni period za otplatu duga i da će taj zahtjev razmotriti Upravni odbor MMF-a.

Grčka je zbog duboke finansijske krize i nesuglasica sa kreditorima o obimu reformi neophodnih za nastavak finansijske pomoći došla u situaciju da do kraja juna ne može platiti dug MMF-u, te je tako ušla u sedmi bankrot u svojoj modernoj historiji i prva razvijena zemlja koja nije mogla blagovremeno otplatiti dug prema MMF-u.

Vlada Grčke je uz podršku tamošnjeg parlamenta donijela odluku da u nedjelju održi referendum o tom pitanju.

Uporedo s tim, danas se očekuje telekonferencijska sjednica ministara finansija eurozone na kojoj bi trebali razgovarati o mapi puta za Grčku.

Međunarodna agencija za kreditni rejting Fitsh Ratings je sinoć smanjila ocjenu Grčke sa CCC na CC, što je u prevodu poruka investitorima da je Grčka trenutno „nepogodna za investiranje“.