McAllister: Srbija i Balkan na dobrom putu eurointegracija

David-McAllister

Izvjestitelj Evropskog parlamenta za Srbiju David McAllister, koji boravi u posjetu Beogradu, poručio je članovima skupštinskog Odbora za europske integracije da ishod referenduma u Velikoj Britraniji neće zaustaviti proces proširenja i da je zapadni Balkan, a posebice Srbija, na dobrom putu eurointegracija.

Prenoseći članovima Odbora jasne i optimistične poruke, McAllister je rekao da o tome svjedoči i otvaranje poglavlja 23. i 24.

On je poručio i da je Europski parlament vrlo zainteresiran za suradnju sa srpskim parlamentarcima i pozvao ih da pri svakom dolasku u Strasbourg iniciraju susret jer, kako je istaknuo, tamo imaju prijatelje, navodi se u priopćenju iz Narodne skupštine.

Predsjednica Odbora Marinika Tepić zahvalila je na posjetu i rekla da posjete dužnosnika EU pokazuju da Europa nije izgubila interesiranje za politiku proširenja.

“Narodna skupština i cjelokupna administracija Srbije je u potpunosti spremna za proces pregovaranja o članstvu u EU i zato je vrlo važna vijest o otvaranju poglavlja 23. i 24. na Međuvladinoj konferenciji, koja će biti održana 18. ili 19. srpnja ove godine”, istaknula je predsjednica Odbora.

Po njezinim riječima, za Srbiju bi bilo važno da zajedno s ta dva poglavlja bude otvoreno i pregovaračko poglavlje 5, nakon čega bi se proces pregovaranja intenzivirao, jer je administracija Srbije spremna za otvaranje i idućih poglavlja.

“Mi pažljivo pratimo unutarnja dešavanja u Europskoj uniji i brinu nas isti problemi s kojima se zemlje članice suočavaju na unutarnjem i vanjskom planu, kao što su pitanja migracija, ekonomske krize, zajedničke borbe protiv terorizma i odluke naroda Velike Britanije da napusti Europsku uniju”, kazala je Tepić.

Ona je izrazila nadu da će EU uspješno rješavati ta pitanja, kroz dijalog i suradnju, te da politika proširenja neće biti dovedena u pitanje.

McAllister će sutra u Beogradu sudjelovati na konferenciji o novoj globalnoj strategiji EU, javlja Tanjug.