Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel: Ukoliko ne budemo napredovali, sve bi se moglo urušiti

merkel hollande eu

Predsjednik Francuske François Hollande je danas na neformalnom samitu zemalja članica Evropske unije (EU) u Versajskoj palači u blizini Pariza primio njemačku kancelarku Angelu Merkel, premijera Španije Mariana Rajoya i italijanskog premijera Paola Gentilonija, a tom prilikom je poručeno kako Unija treba biti globalni akter, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za medije, održanoj nakon sastanka, Hollande je istakao da je najvažniji prioritet Evrope da više pažnje posveti pitanju sigurnosti.

“Živimo u eri neizvjesnosti kada su pravna država i mir ugroženi. Zbog toga, najveći prioritet Evrope mora biti uspostava sigurnosti”, rekao je Hollande, dodajući kako je potrebno pronaći respektabilno rješenje i za migrantsko pitanje.

“Moramo zaštititi vanjske granice od rizika i prijetnji”, poručio je predsjednik Francuske, napominjući kako je potrebna snažna saradnju među članicama EU-a.

“Jedinstvo ne znači da budemo isti. Potrebno je sarađivati na različitim poljima kako bi naše zemlje napredovale”, rekao je Hollande.

Merkel je istakla kako je potrebno nastaviti s napretkom unutar cijele EU.

“Ukoliko ne budemo napredovali, sve što smo izgradili moglo bi se urušiti. Svih 27 zemalja članica moraju nastaviti primjenjivati temeljna načela EU-a”, poručila je njemačka kancelarka.

Dodala je na kraju kako je potrebno da članice EU-a razvijaju saradnju i u oblasti odbrane, napominjući da Unija treba biti globalni akter.