Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: 17. juli ujedinjuje sve one koji žele podržati pravdu

Federica Mogherini

Države potpisnice Rimskog statuta utvrdile su 17. juli kao Dan međunarodnog krivičnog pravosuđa, koji ujedinjuje sve one koji žele podržati pravdu, zalagati se za prava žrtava te spriječiti zločine koje ugrožavaju mir, sigurnost i blagostanje u svijetu – izjavila je visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini povodom Dana međunarodnog krivičnog pravosuđa.

Pravda za žrtve teških međunarodnih krivičnih dijela, kako je rekla, može se u potpunosti ostvariti samo ako se počinitelji takvih zločina izvedu pred lice pravde u cilju utvrđivanja odgovornosti pred pravičnim i učinkovitim pravosudnim tijelima, na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Mora se čuti i uvažiti i glas žrtava.

– Procesuiranje masovnih kršenja ljudskih prava igra ključnu ulogu u odvraćanju od činjenja ovakvih krivičnih dijela u budućnosti. EU i njene zemlje članice ostaju predane pružanju podrške prevenciji i kažnjavanju međunarodnih zločina i promociji globalne pravde – kazala je Mogherini, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.