Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: Odluke Skupštine Kosova znak odgovornosti

EU Foreign Policy Chief Mogherini in Luxembourg

Visoka predstavnica EU, Federica Mogherini izjavila je da je usvajanje ustavnih amandmana i Zakona o specijalizovanim većima i specijalizovanom tužilaštvu u Skupštini Kosova, korak od suštinskog značaja za obezbeđivanje neophodnog pravnog okvira za odgovor na ozbiljne optužbe koje proizilaze iz Izveštaja Saveta Evrope, kao i obaveza navedenih u Razmeni pisama, koju je ratifikovala Skupština Kosova u 2014., javlja Anadolu Agency (AA).

“Razumevajući da ovaj korak poslanika Skupštine Kosova nije bio lak, isti predstavlja znak odgovornosti i odlučnosti uspostavljanja istine i donošenja odluka u skladu sa evropskim putem Kosova. EU je posvećena obezbeđivanju podrške u ovom procesu i nastavku rada sa uključenim stranama u okončanju procesa osnivanja neophodnih pravnih mehanizama kako bi se u bliskoj budućnosti mogla održati nezavisna i pravična suđenja“, navela je Mogherini.

Skupština Kosova je u ponedeljak u drugom pokušaju, dvotrevećinskom većinom glasova usvojila ustavni amandman 24, potreban za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK-a na Kosovu. Predložena izmena ustava nije dobila potrebnu većinu 26. juna, pa se pod velikim pritiskom međunarodne zajednice ponovo našla na dnevnom redu Skupštine. Skupstina je potom po hitnom postupku usvojila u celosti dva Zakona potrebna za formiranje Specijalnog suda: Zakon o Specijalizovanim većima i Kancelariji specijalizovanog tužioca i Zakon o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalno optuženih osoba u sudskim procesima pred Specijalizaovanim većima.

Specijalni sud će se baviti ratnim zločinima počinjenim u period od 1. januara 1998. godine do 31. decembra 2000. godine. Sedište Specijalizovanih komora biće na Kosovu, ali i van teritorije Kosova u skladu sa Međunarodnim sporazumima. Specijalizovane veća imaće primat nad svakim drugim sudom na Kosovu.

Specijalni sud trebao bi da procesuira slučajeve, koji su spomenuti u izveštaju senatora Dicka Martyja na osnovu kojeg je Savet Evrope usvojio Rezoluciju januara 2011. godine, a koji je potom tri godine istraživao specijalni tužilac, Amerikanac Clint Williamson.