Moguć dogovor između Grčke i evropskih kreditora

Greek PM Alexis Tsipras briefs parliament on ongoing negotiations with Greece's creditors

Dogovor o izbavljanju Grčke iz krize uskoro bi mogao biti postignut, javili su zvaničnici.

“Rekao bih da je u sljedećih nekoliko dana postizanje dogovora moguće”, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis na sinoćnjoj konferenciji za novinare. Istakao je da bi Grčka vlada trebala manje manevrisati i više raditi na tom pitanju.

Grčka je iznijela nove prijedloge za finansijske reforme svojim glavnim kreditorima, Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Evropskoj centralnoj baci (ECB) i Evropskoj uniji (EU). Međutim, zvaničnici EU i eurogrupe na njih su negativno reagovali prije sastanka sa delegacijom Grčke koja se treba održati danas.

Premijer Grčke Alexis Tsipras danas bi se trebao sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, liderom eurogrupe Jeroenom Dijsselbloemom i predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom u Briselu.

Jučer je Dijsselbloem upozorio da bi sastanak mogao biti otkazan rekavši da stav grčkih pregovarača treba biti promijenjen ili će sastanak biti besmislen.

Kamen spoticanja Grčke je u tome što prezadužena zemlja nastavlja tražiti olakšice od duga, što kreditori odbijaju.

Druga neriješena pitanja su ta što se od Grčke očekuje da u budućnosti ostvari primarni suficit budžeta i penzijske reforme.

Jučer je Tsipras izjavio kako vjeruje da je veoma blizu dogovoru o primarnom suficitu sa kreditorima.

“Sve što je potrebno je pozitivan stav prema alternativnim prijedlozima za umanjenje penzija i uvođenju recesivnih mjera. Naš cilj su mjere koje sadrže elemenat redistribucije i socijalne pravde”, izjavio je grčki premijer.

Grčka će ostati bez novca u bankama i za isplatu plaća u javnim službama ovoga mjeseca ako kreditori ne puste zatraženu tranšu u iznosu od 7,2 milijarde eura (8,1 milijardu dolara). Grčka također MMF-u treba isplatiti dvije milijarde dolara krajem ovoga mjeseca.