Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Konkurs za nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo

07/03/2017

U petak, 10. marta 2017. godine u 11:00 sati u EU Info centru u zgradi Delegacije Evropske unije (Skenderija 3a, Sarajevo) biće objavljen konkurs za Nagradu EU za istraživačko novinarstvo, prvu regionalnu nagradu za istraživačke priče koja se uz podršku Evropske unije dodjeljuje između 2015. i 2017. godine u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

O značaju nagrade i njenom doprinosu razvoju istraživačkog novinarstva u regiji govoriće Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, a ovogodišnji natječaj predstavit će Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo.

Na konkurs, koji će u Bosni i Hercegovini biti otvoren od 10. do 31. marta 2017. godine, moći će se kandidovati istraživačke priče u kojima se izvještava o društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu položaja i ovlasti i kršenje temeljnih prava, korupciju i organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini, a koje su objavljene tokom 2016. godine na TV, radio, štampanim i online medijima.

Bit će nagrađene do tri najbolje priče, a i ove godine nagrada će biti dodijeljena za potkategoriju ‘najbolja priča mladog istraživačkog novinara’. Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu, za 2017. godinu iznosi 10.000 eura.

Poziv za učešće u natječaju sa detaljnim uputama za prijavljivanje biće dostupan na web stranici www.media.ba.

Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo ima za cilj slaviti i promovirati izuzetna postignuća novinara-istraživača, te povećati vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. Nagradni fond za svih sedam zemalja-korisnica za sve tri godine iznosi EUR 210.000.

Nagradom u BiH koordinira Fondacija Mediacentar Sarajevo, a regionalnu mrežu organizacija vodi Mirovni institut u Ljubljani.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.