Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana radionica za organizacije civilnog društva o Upitniku EK

Foto 02

Direkcija za evropske integracije održala je danas u Sarajevu radionicu za organizacije civilnog društva o Upitniku Evropske komisije.

Predstavnici organizacija civilnog društva dobili su informacije o fazama odgovaranja na upitnik, smjernicama za pripremu odgovora i načinu na koji civilno društvo može učestvovati u izvršenju ovog zadatka. Naglašeno je da se od BiH očekuje da dostavi jasne i cjelovite odgovore.

„Za pripremu mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU kvalitet sadržaja odgovora je mnogo bitniji od rokova“, istaknula je Maja Rimac-Bjelobrk, pomoćnica direktora Direkcije, pozivajući organizacije civilnog društva da daju doprinos.

Posredstvom web aplikacije eKonsultacije Direkcije za evropske integracije, kao i platforme eKonsultacije Ministarstva pravde BiH, upitnik će po okončanju prevoda i redakture pitanja biti dostupan organizacijama civilnog društva.

One će od tada, u roku od 30 dana moći da ponude odgovore, poštujući metodološka uputstva koja je Evropska komisija dala u uvodu Upitnika. Takvi odgovori će biti prevedeni na engleski i kao prilog odgovorima institucija u BiH dostavljeni Evropskoj komisiji.

Na ovaj način Direkcija za evropske integracije omogućava institucionalni dijalog sa organizacijama civilnog društva, uvažavajući činjenicu da je proces integrisanja vlasništvo svih segmenata bh. društva. S tim u vezi, predstavnici Direkcije su najavili da će u elektronskoj formi na web stranici i građani uskoro moći da ponude odgovore na 35 pitanja iz Upitnika.