Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opstanak ili nestanak?

evropska-unija

Izbori u Francuskoj, Italiji i Holandiji pružiće odgovor o budućnosti EU i, možda već u 2017. godini, odrediti njen pravac prema nestanku ili nastanku neke nove Unije.

Nakon izlaska Velike Britanije iz EU, sve zavisi od odnosa Njemačke i Francuske, koje su ključna osovina Unije.

U drugom krugu predstojećih predsjedničkih izbora u Francuskoj analitičiri već vide Francois Fillona, konzervativnog političara iz redova Republikanske stranke, i Marine le Pen, lidera Nacionalnog fronta, koja važi za otvorenog protivnika EU.

Ankete daju prednost Fillonu u drugom krugu ispred Le Penove. On se zalaže za EU, ali su njegovi stavovi prema Rusiji mnogo mekši od stavova Brisela, a traži i drugačiju politiku Francuske prema migrantima.

Ako bi Le Penova postala predsjednik, to bi za EU bio udarac koji ne bi uspjela da preživi.

Ona najavljuje napuštanje eura, te ponavljanje pregovora o uslovima francuskog članstva u EU, a onda i referendum o napuštanju Unije.

Ako Marine le Pen uđe u Jelisejsku palatu, “Brexit” će izgledati kao “šetnja po parku”, u odnosu na ono što Uniju tada očekuje, navodi “France 24”.

Italijani su sve nezadovoljniji svojim statusom u Uniji. Nakon odlaska premijera Mattea Renzija, velikog zagovornika Unije, niko sa sigurnošću ne može reći šta će se događati sa Italijom.

Predsjednik Sergio Mattarella ne mora raspisati izbore prije marta 2018. godine, ali politički analitičari očekuju da će oni biti održani već ove godine.

Pokret “Pet zvjezdica”, koji vode komičar Beppe Grillo i antiimigrantska “Sjeverna liga”, želi reviziju italijanskog učešća u Uniji. Italijani su nezadovoljni finansijskim položajem i migracionom politikom.

Renzi je ostao na čelu vladajuće Demokratske stranke, a italijanski mediji gotovo od samog njegovog odstupanja spekulišu da planira povratak.

Prema anketama, njegova stranka ima malu prednost pred pokretom “Pet zvjezdica”.

Grillo obećava referendum o napuštanju eura, a izađe li Italija iz eurozone, to bi bio ogroman gubitak za jedinstvo Unije.

Holandija će na opšte izbore već u martu, a kao jedna od glavnih tema nametnula se imigracija.

Stranka slobode Geerta Wildersa ima najveće šanse da osvoji najviše mandata na izborima, ali se zagovornici EU nadaju da neće uspjeti da sastavi vladu, budući da su sve velike stranke obećale da neće sarađivati sa njim.

Wilders, koji je nedavno osuđen, ali ne i kažnjen, zbog govora mržnje, kampanju bazira na antiimigrantskim stavovima i obećanjima da će raspisati referendum o izlasku iz EU.

Politički analitičari i vodeći evropski mediji upozoravaju da će, čak i ako protivnici EU ne pobijede u Francuskoj, Italiji i Holandiji, doći do rasta anti-EU raspoloženja, jer migrantska kriza nije završena, a ekonomska situacija nije sanirana.