Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokrenuta peticija za istupanje Austrije iz EU

peticija123

Protivnici članstva Austrije u EU pokrenuli su peticiju za istupanje iz Unije, koju građani mogu od danas do 1. jula da potpišu.

Peticiju je inicirala i pokrenula 2.000 godine Inge Rauscher, penzionisani prevodilac. Tada je peticiju potpisalo samo 3,35 odsto glasačkog tijela.

Ona je od samog ulaska Austrije u EU protiv toga, i 1994. godine je prikupila 3.392 potpisa za podnošenje tužbe protiv referenduma o članstvu u EU.

Prošle godine ona je prikupila 9.971 potpis što je dovoljno za pokretanje aktuelne peticije sa zahtjevom da parlament donese odluku o istupanju Austrije iz EU, što treba da se sprovede uz prethodni referendum.

Pravo da potpišu peticiju ima oko 6,4 miliona Austrijanaca, koji za to moraju otići do općinske službe.

Austriji bi bilo bolje bez članstva u EU, kako ekonomski, tako socijalno i ekološki, smatraju inicijatori peticije. Oni su, na konferenciji za štampu, naglasili da je EU nedemokratska, da zakoni usvajaju komesari koji nisu izabrani od strane naroda.

Inicijatori peticije naglašavaju da bi istupanje iz EU dovelo do povećanja blagostanja u visini do 9.800 eura po domaćinstvu godišnje, jer bi prestalo finansiranje evropske administracije.

(Fena) bdž