Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poruka za EU sa foruma iz Tirane: Ulažite u region, i mi smo Evropa

forum tirana

 Predstavnici zemlja Zapadnog Balkana: Albanije, Kosova, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine pozvali su danas iz Tirane Evropsku uniju (EU) i Evropsku komisiju (EK) da ulažu u projekte koji bi poslužili povezivanju prije svega ovih zemalja međusobno, a zatim i sa EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Bila je to poruka lidera zemalja regiona na panelu “Od Berlina do Beča transparentna politika EU prema Balkanu”, na konferenciji “Tirana Talks 2015.”, u organizaciji Bečkog ekonomskog foruma na kojoj su prisutni premijeri Albanije Edi Rama, Kosova Isa Mustafa, Makedonije Nikola Gruevski, Srbije Aleksandar Vučić i Crne Gore Milo Đukanović, te predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Finansiranje projekata koji bi povezali zemlje regije, rekao je domaćin panela Edi Rama, odnosi se na finansiranje dijela Europe.

“S obzirom da smo u Evropi, finansiranje naših projekata je dio potrebe Evrope i da to bude projekat mira, sigurnosti i integriteta u svim svojim značenjima”, poručio je Rama.

On je pozvao Evropu da treba finansirati zajedničke projekte kako bi izgradila mir, mir za koji, kako je kazao “vrijedi živjeti, u suprotnom to može biti pogubno ne samo za region, već i za Evropu”.

“To će biti jedna od onih glavobolja za koju je Evropa nedavno jasno pokazala da je u stanju podnijeti. Finansirati ovaj projekat, ali i projekte koji bi se pretvorili u proces izgradnje evropskog regiona, znači finansirati i budućnost same Evrope”, kazao je premijer Rama.

Prema njegovim riječima, ako je Evropa prije deset godina mislila o Balkanu kao “crnoj rupi”, kojem je potrebno samo “uživati neku vrstu sigurnosti”, danas, nastavio je Rama, ista ta Evropa treba Balkan koliko i on treba nju.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić složio se da zemlje regiona od Evropske unije očekuju bolju i veću pomoć, a “ako to nije moguće onda Evropa to treba da kaže kako bismo se snalazili sami.”

On je govorio o zajedničkim infrastrukturnim projektima i ciljevima, te dodao da je već predložio svom albanskom i crnogorskom kolegi, Ediju Rami i Mili Đukanoviću da potpišu zajedničke projekte i zatraže u Briselu podršku za njih.

“Ako bi dobili sredstva od EU to bi bilo važno, jer bi povezali zemlje, narode, stvorili bolju ekonomsku situaciju i mogli bi zajedno nastupati na trećim tržištima. Ako ne dobijemo onda ćemo sa srbijanske strane biti spremni da počnemo našim sredstvima da ih finansiramo”, poručio je Vučić.

Skup u Tirani, ukazao je premijer, predstavlja “krik svih učesnika” i poziv EU i Evropskoj komisiji da analizira situaciju, dobro je sagleda i na pravi način pomogne.

I Premijer Kosova, Isa Mustafa je izrazio spremnost njegove zemlje da se pridruži zajedničkim projektima i riješi probleme sa svojim susjedima putem dijaloga.

“Spremni smo sarađivati na izgradnji stabilnosti u regionu, da se stvore uslovi da građani žive bolje. Suočavamo se sa svojim izazovima, koji se uglavnom tiču ekonomskog procesa, te nam je potrebna veća podrška međunarodnih institucija, jer smo kasnije ušli u period tranzicije”, govorio je premijer Mustafa.

S tim u vezi je objasnio je da je “Kosovo već sarađivalo sa Albanijom u izgradnji autoceste, a da to želi i sa Srbijom, te očekuje i sa Makedonijom”.

Premijer Crne Gore Milo Ðukanović je podvukao kako nema sumnje da će Zapadni Balkan nastaviti putem pune integracije u evropske i evroatlantske strukture.

“To je važno za sve naše zemlje, ali i Evropu i njen budući prestiž i stabilnost evroatlantskog regiona”, izjavio je Đukanović, te poručio Evropi da, ukoliko želi biti dodatnko konkurentna “mora postići prije svega punu stabilnost, punu fokusiranost na razvoj i iskoristiti sve potencijale”.

Premijer Makedonije Nikola Gruevski rekao kako evropska integracija predstavlja mehanizam koji ubrzava reforme te je poručio da “odlaganje nije rješenje, već stvara nestabilnost”.

“Moja zemlja je multietnička država. Evro-atlantske integracije su ključni faktor za očuvanje ravnoteže između etničkih grupa. Iz ove perspektive, Makedonija je posvećena da sprovede reforme koje su potrebne za brz ulazak u EU”, poručio je Gruevski.

I Bosna i Hercegovina je spremna sarađivati na svim projektima koji služe povezanosti među zemljama regiona, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na Bečkom ekonomskom forumu.

“Aktuelni prioriteti BiH su dinamizirani i ubrzani razvoj, ubrzanje zadataka na putu evropske i evroatlantske integracije. Očekujem da će BiH krajem godine moći da podnese aplikaciju za članstvo, a cilj je da do kraja mandata ove vlade zemlja dobije status kandidata. Drugi prioritet su ekonomske reforme, a treći vladavina prava i dobrosusjedski odnosi. Povezanost će nam omogućiti da prema investitorima nastupamo zajedno i jedinstveno”, poručio je Zvizdić.