Predstavljena platforma za praćenje razvoja jugoistočne Evrope

vijece_za_regionalnu_saradnju

Na godišnjem sastanku Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), održanom u petak u Tirani, čula se snažna potpora nastojanjima ove organizacije u poticanju gospodarskog oporavka i ubrzavanju procesa europske integracije regije.

Domaćin sastanka, ministar vanjskih poslova Albanije i predsjedavajući Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) Ditmir Bushati kazao je da je RCC pokazao svoju vrijednosti povećanjem pozitivne sinergije u regiji i neumornim radom na stvaranju novog Balkana, kao regije mira i blagostanja.

Bushati je naglasio potrebu za većom koordinacijom napora regije, kao i većom uključenošću civilnog društva u sam proces.

Glavni tajnik RCC-a Goran Svilanović govorio je o potrebi da se regija bolje poveže sa EU i pokaže novi duh i kulturu suradnje, kao i da se usredotoči na rast i stvaranje radnih mjesta.

Uprkos izazovima, rekao je Svilanović, gospodarstva iz jugoistočne Europe koja teže članstvu, ostvarila su znatan napredak u procesu europske integracije. Glavna uloga RCC-a, dodao je on, je da služi kao graditelj mostova i da pridonese regionalnim nastojanjima za gospodarski oporavak regije.

Dopremijer i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić govorio je o potrebi da se unaprijedi poslovno okruženje u regiji i pohvalio je RCC za regionalnu suradnju za poticanje međusobnoga dijaloga.

Na godišnjem sastanku također je prihvaćena kandidatura Svilanovića za drugi mandat na poziciji glavnoga tajnika RCC-a, kao i godišnje izvješće o regionalnoj suradnju u jugoistočnoj Europi za period 2014. – 2015. godina.

Nakon godišnjega sastanka, RCC je predstavio “Platformu za praćenje razvoja jugoistočne Europe (SEEDS)”, koja predstavlja mehanizam za praćenje napretka regije, ili njegovoga odsustva, u sferi gospodarstva.

Platforma predstavlja sveobuhvatnu Internet platformu koja obuhvata opsežno ispitivanje javnoga i poslovnoga mnijenja i omogućava korisnicima da prate provedbu razvojne strategije regije “Jugoistočna Europa 2020” (JIE 2020) te da vrše usporedbu napretka svog gospodarstva u odnosu na druga.

Predstavljajući SEEDS, koordinator strategije JIE 2020 Sanjin Arifagić rekao je da je potreban sistem praćenja poput ovog, da bi mogli vidjeti što to radimo pogrešno i što treba mijenjati.

– Treba biti mjerljiva tako da možemo raditi poboljšanja, a platforma za praćenje razvoja jugoistočne Europe upravo je iz toga razloga i napravljena – kazao je Arifagić.

Komentirajući platformu i ono što ona nudi, direktor Instituta za medije Albanije Remzi Lani je rekao da ispitivanje javnoga mnijenja u sklopu Balkanskog barometra pokazuje da na Balkanu postoje dvije brzine: brzina integracije u EU i brzina regionalne suradnje.

– Iako se čini da je brzina europske integracije preovladavajuća, upravo je brzina koju RCC stvara ta koja obavlja izvanredan posao na jačanju regionalne suradnje i omogućava joj da ju sustigne – kazao je Lani, saopćili su iz Via Medie.