Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pregovori o novom paketu pomoći Grčkoj

grcka_eu

Predstavnici međunarodnih kreditora Grčke, kako se očekuje, trebalo bi da stignu u Atinu do nedjelje uveče da bi započeli pregovore o novom paketu finansijske pomoći toj državi, izjavio je u subotu jedan izvor iz grčke vlade.

Glasnogovornik Evropske komisije, međutim, nije mogao da potvrdi te planove, navodeći samo da će predstavnici Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, otputovati u Atinu “u narednim danima”.

Izvor iz grčke vlade rekao je za AFP, pod uslovom da ostane anoniman, da pregovarači iz tri institucije, zajedno poznati pod imenom “trojka”, treba da stignu u Atinu “do nedjelje uveče”, a razgovori bi “vjerovatno” počeli u ponedjeljak.

Zvaničnik iz Evropskog stabilizacionog mehanizma, fonda za finansijsku pomoć eurozone, uputiće se, takođe, u Atinu, dodao je isti izvor.

Grčka je najprije saopćila da će kreditori u Atinu stići u petak, ali su izvori bliski pregovorima, odlaganje pripisali “logističkim problemima”, uključujući mjesto gdje će “trojka” biti smještena.

Konačni sporazum moraju da odobre poslanici u Grčkoj, kao i dio članica eurozone, a ovaj proces mogao bi da traje više od jedne sedmice, navela je francuska agencija.

Grčka vlada je 13. jula pristala na mjere štednje u zamjenu za trogodišnji paket finansijske pomoći u iznosu do 86 milijardi eura, što je treći program spasavanja te države u pet godina.