Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Škaljić i Zovko razgovarali s delegacijom Komisije za evropske poslove Češke

delegacija ceske

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Fehim Škaljić i Ljilja Zovko razgovarali su danas u Sarajevu s delegacijom Komisije za evropske poslove Senata Parlamenta Republike Češke, koju je predvodio predsjednik te Komisije Vaclav Hampl.

Ističući da je mjesto Bosne i Hercegovine, kao i svih zemalja regiona zapadnog Balkana, u Evropskoj uniji, gosti iz Češke istakli su da parlamentarci te prijateljske zemlje snažno i na svakom važnom mjestu lobiraju za ubrzavanje procesa evropskih integracija naše zemlje, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Češki parlamentarci istakli su potrebu jačanja saradnje dva parlamenta, kao i bolje ekonomske i trgovinske saradnje dvije države.

Naglašavajući opredijeljenosti svih institucija u BiH za evropske i evroatlantske integracije, članovi Zajedničke komisije za evropske integracije naglasili su da će naša zemlja, nakon što unaprijedi provođenje usaglašene Reformske agende i definiše principe mehanizma koordinacije različitih nivoa vlasti, do kraja ove godine biti u stanju da podnese kredibilnu aplikaciju za status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Zajednički je ocijenjeno da je ubrzanje evropskog puta BiH i zemalja regiona značajno i u kontekstu regionalnog i globalnog pogoršanja bezbjednosne situacije, kao i rješavanja aktuelne migracione krize. Takođe je naglašena potreba jačanja ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta u BiH i zemljama regiona u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja i iskustva o nadležnostima i ulozi dvije komisije u obavljanju evropskih poslova, te istaknuta potreba jačanja uloge Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u procesu evropskih integracija naše zemlje.